Kurumsallaşma ile risk yönetimi arasındaki ilişki - Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu örneği
The relationship between institutionalization and risk management-Agriculture and Rural Development Support Institution
  1. Tez No: 604893
  2. Yazar: SELİM TEMELTAŞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EROL YENER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, İşletme, Public Administration, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kurum, Kurumsallaşma, Risk, Risk Yönetimi, Institution, institutionalisation, risk, risk management
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 134
Özet
Kurumsal olgunluk denildiğinde kurumsallaşma aklımıza gelebilir. Kurumsallaşma süreci tamamlandığında karar alma sürecinin de hızlandığı görülür. Karar alma süreci hızlandığında, artık kurumsallaşmanın şirketler için vazgeçilmez bir unsur olduğu açıkça ortaya çıkar. Kurumsallaşmanın sadece kurum için olmadığı söylenebilir. Kurumsallaşmanın şirketlerin tüm paydaşlarıyla ilgisi vardır. Kurumsallaşmanın şirket çalışanları, yöneticiler, patronlar, şirketler ve tüketiciler açısından değerlendirilmesi, kurumsallaşmanın tam olarak gerçekleşmesini sağlayacaktır. Her ne kadar kurumsallaşma bununla tamamlanır gibi görünse de, önemli olan bunun devamlılığını sağlamaktır. Her kurum bünyesinde belirli riskleri barındırır. Bu riskler iyi yönetildiği sürece riskin gerçekleşme oranı düşer. Buda problemlerin ortaya çıkmasını engeller. Kurumların büyümeleri, gelişmeleri, bu problemlerin önceden belirlenip tedbir alınmasıyla hızlanır. Kurumsallaşma bu gelişmeyi hızlandırır, devamlılığı sağlar. Kamu kurumlarında, amaç ve işlev, devlet ve vatandaş arasındaki bağ ve bu sebepten kamu idaresindeki değişim, vatandaş merkezli bir kamu hizmeti yaklaşımı ile anlatılan yeni yönetim anlayışını ortaya çıkarmıştır. Bu değişim yasaların çıkarılması ile kalmayıp, toplumsal, politik ve ekonomik kültüre de yansıması gerekliliklerin yerine getirilmesi için vazgeçilmezdir. Bu reform süreci, yönetimin kullandığı araçları da etkisi altına almıştır. Bu reform sürecinin ulaşılmak istenen hedeflere varması için stratejik planlama, performans esaslı bütçeleme, mali yönetimde şeffaflık gibi araçların etkili bir şekilde kullanılması ve iç denetimin kurumlarda işlevsel olması gerekmektedir. Çalışmada risk yönetimi ile kurumsal olgunlaşma arasındaki ilişki ve bu ilişkinin Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu içerisindeki işleyişi çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
When we say institution maturity, we can think of institutionalization. When the institutionalization process is completed, the decision-making process accelerates. When the decision-making process is accelerated, it becomes clear that institutionalization is an indispensable element for companies. It can be said that institutionalization is not only for the institution. Institutionalization has something to do with all stakeholders of companies. Evaluating institutionalization in terms of company employees, managers, bosses, companies and consumers will ensure full institutionalization. Of course, although institutionalization seems to be complemented by this, the important thing is to ensure its continuity. Each organization has certain risks. As long as these risks are well managed, the realization rate of the risk decreases. This prevents the emergence of problems. The growth and development of institutions accelerates by identifying these problems in advance and taking precautions. Institutionalization accelerates this development and ensures continuity. In public institutions, the purpose and function, the link between the state and the citizen, and therefore the change in public administration, have revealed a new understanding of governance, which is explained by a citizen-centered public service approach. This change is indispensable for fulfilling the requirements not only by enacting laws but also reflecting them on social, political and economic culture. This reform process also affected the tools used by the administration. In order for this reform process to reach the desired objectives, strategic planning, performance based budgeting, transparency in financial management should be used effectively and internal audit should be functional in the institutions. In this study, the relationship between risk management and institutional maturation and its functioning within the Agriculture and Rural Development Support Institution have been studied.