İş ve sosyal güvenlik hukukunda ölüm
Death in labor and social security law
  1. Tez No: 604977
  2. Yazar: TUĞÇE KARA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ CENGİZ KÖSEOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Ölüm, hakkaniyet tazminatı, iş sözleşmesi, iş sözleşmesinin sona ermesi, ölüm nedeniyle sona erme, ölüm ödemesi, ölüm tazminatı, Death, equitable compensation, labor contract, termination of labor contract, death expiration, death payment, the death compensation
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 177
Özet
Hukukumuzda iş ilişkisinin tarafı olan işçi ve işveren ile bu kişilerin kimi yakınlarının ölmesi olayına çeşitli sonuçlar bağlanmıştır. İş yaşamında ölüm olayına bağlanan hukuki sonuçları, 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu, 4857 sayılı İş Kanunu, 5953 sayılı Basın Mesleğinde Çalışanlarla Çalıştıranlar Arasındaki Münasebetlerin Tanzimi Hakkında Kanun, 854 sayılı Deniz İş Kanunu ile 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nda bulmak mümkündür. Ölümün doğrudan iş sözleşmesine etkisinin ne olacağı yalnızca 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu'nda düzenlenirken; diğer kanunlarda ise işçinin ölümüyle sözleşmenin sona ermesinden kaynaklanan kimi sonuçlara yer verilmiştir. Bunlar genel olarak izin sürelerine, kıdem ve ölüm tazminatı ile uzun ve kısa vadeli sigorta kollarından hak sahiplerine yapılan yardımlara ilişkin hükümlerdir. Görüldüğü üzere iş sözleşmesinin taraflarının ölmesi olayına bağlanan hukuki sonuçlar mevzuatımızda dağınık bir biçimde düzenlenmiştir. İş ve sosyal güvenlik mevzuatının yanı sıra, 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu'nda konuya ilişkin yeni ve önemli hükümler yer almaktadır. Söz konusu hükümleri bir bütün halinde incelenmek ve ayrıca 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu'nda yer alan yeni düzenlemelerin iş sözleşmelerine etkisini belirtmek çalışmamızın konusunu ve amacını oluşturmaktadır. Böylece uygulamada oluşabilecek tereddütler izah edilip bu tereddütlere ilişkin çözüm önerileri de sunulabilecektir. Bu amaçla, çalışmada öncelikle ölüm kavramı hakkında detaylı ve kapsamlı bilgi verilmiştir. Ardından ise ölüm olayı nedeniyle sözleşmenin sona ermesi, taraflar arasındaki borçların muaccel olması, tarafların geri verme yükümlülüğünün doğması, hak sahiplerine ödenmesi gereken tazminatlar, işçinin yakınlarının ölümü halinde kullanabileceği izinlerin yanı sıra sosyal güvenlik mevzuatı kapsamında ölüm sigortası ile iş kazası ve meslek hastalığı sigortası bünyesinde yapılan ölüm yardımları hakkında açıklama yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
In our legal system, various consequences have been attributed to the death of employees, employers, and the relatives of these persons, who are the parties of the employment relationship. It is possible to find the consequences of death in the employment relationship in various laws. Such as; Turkish Code of Obligations No. 6098, Labor Law No. 4817, Law on the Arrangement of Relations Between Employees and Employers in the Press Profession No. 5953, Maritime Labor Law No. 854, and Social Security and General Health Insurance Law No. 5510. While the direct effect of the death on the labor contract is regulated only in the Turkish Code of Obligations No. 6098; in other laws, some consequences arising from the termination of the contract with the death of employee have included. These are generally provisions concerning periods of leave, severance and death compensation, and the benefits to the rights-holder from the long- and short-term insurance branches. As it is seen, the legal consequences of the death of the parties of the labor contract has regulated scattered in our legislation. Beside the occupational safety legislation and social security legislation, there are new and important provisions in the Turkish Code of Obligations No. 6098 concerning to the subject. The purpose and the topic of this study is to examine the aforementioned provisions as a whole. Also, to specify the effect of the new regulations in Turkish Code of Obligations on labor contract. To this end, firstly, detailed and comprehensive information about the death concept was given. Then, the termination of the contract due to death, due obligation between the parties, the emergence of the restitution of the parties, the compensation to be paid to the rights-holder, in addition to the permits that can be used in case of the death of the relatives of the employee, information on death insurance, occupational accident and death benefits within the occupational disease insurance were provided within the scope of social security legislation.