Kent kimliği oluşumunda yeni medyanın önemi: İzmirTube örneği
The importance of new media at uban identity building: Izmi̇rTube case
  1. Tez No: 605001
  2. Yazar: NEVİN SİLYANOĞLU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AHMET İMANÇER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Radyo-Televizyon, İletişim Bilimleri, Public Administration, Radio and Television, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Yeni Medya, Youtube, İçerik Analizi, Kent İmajı, İzmirTube, New Media, Youtube, Content Analysis, Urban Image, İzmirTube
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
Yeni medya sistemi içerisinde dönüşüm geçiren alanlardan birisi kent imaj yönetimidir. Günümüzde kent tasarımı, ulusal hükümetler ve yerel yönetimler yanı sıra sosyal ağlar üzerinden gerçekleştirilmektedir. Sosyal ağlar küresel medya alanı içinde önemli bir yere sahiptir. Birey eksenli sanal kimliklerin hızlı yükselişinde sosyal paylaşım sitelerinin belirgin bir etkisi bulunmaktadır. Sanal kullanıcıların sayısındaki hızlı artış karşısında kent kimliğinin doğru konumlandırılması için çeşitli stratejiler geliştirilmektedir. Sosyal ağ hesaplarının açılması ve yapılan paylaşımlar ile kent tanıtım faaliyetleri de yürütülmektedir. Söz konusu faaliyetler vatandaşlar üzerinde farkındalık oluşturmak, kamuoyu desteği sağlamak ve kentin marka değerini artırmak yönünde önem arz etmektedir. Sosyal ağlar arasında video içeriği olarak en fazla kullanılan ortam Youtube uygulamasıdır. Son yıllarda video tabanlı medya takip eğiliminin artış göstermesiyle içerik sağlayıcılarının rolü artmaktadır. Kentin fiziksel, sosyokültürel ve tarihi kimliğinin yansıtılması için küresel ve yerel kapsamda video içerikleri hazırlanmaktadır. Sosyal ağ hesaplarında mevcut videoları oluşturan youtuber, viner gibi ağ karakterleriyle birlikte aynı zamanda içerik endüstrisinde de gelişim görülmektedir. Youtube içerisinde kent kimliğini yansıtan tematik nitelikli hesaplar bulunmaktadır. Tez çalışması, kent kimliğini ilk kez şehir kanalı adıyla yeniden sanal ortamda biçimlendiren İzmirTube örneği üzerinden kent kimliğinin gelişimini, kent tasarımının yapılandırılmasını ve kentin bilinirliğindeki etkisini incelemektedir. Mevcut çalışma, İzmirTube kanalını içerik analizi yöntemiyle değerlendirerek kent ile sosyal ağ etkilerinin boyutlarını incelemekte ve sosyal ağ analiziyle desteklenmektedir.
Özet (Çeviri)
One of the areas transformed within the new media system is urban image management. At the present time urban design is carried out through national governments and local governments as well as social networks. Social networks have an important place in the global media area. Social networking sites have a significant impact on the rapid rise of individual-based virtual identities. In the face of the rapid increase in the number of virtual users, various strategies are being developed for the correct positioning of the urban identity. Opening social network accounts and with the shares made city promotion activities are carried out. These activities are important for raising awareness on citizens, providing public support and increasing the brand value of the city. Youtube is the most widely used media as video content among social networks. In recent years the role of content providers has increased with the increasing trend of video-based media monitoring. İn order to reflect the physical, sociocultural and historical identity of the city, video contents are being prepared globally and locally. In addition to the network characters such as youtuber, viner, who create existing videos in social network accounts, there is also an improvement in the content industry. Youtube contains thematic accounts that reflect the urban identity. The thesis examines the development of urban identity, the structuring of urban design and its impact on the awareness of the city through İzmirTube example, for the first time reshaping the urban identity with the name of the city channel in the virtual environment. The present study evaluates İzmirTube channel by content analysis method and examines the dimensions of social network impacts with the city and is supported by social network analysis.