Kayseri ilindeki besi sığırcılığı işletmelerinin üretimsel ve yönetimsel özellikleri açısından değerlendirilmesi
Evaluation of the beef farms for productional and manegerial features with in Kayseri province
- Tez No: 605019
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ DAVUT BAYRAM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Barınaklar, besi, hayvan refahı, sürü yönetimi, yemleme, Animal shelters, fattening, animal welfare, herd management, animal feeding
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Zootekni (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
Bu araştırma, Kayseri ilinde bulunan 50 baş ve üzeri işletme kapasitesine sahip 108 besi sığırcılığı işletmesinde yapılmıştır. İşletmelerin, üretimsel, yapısal özellikler ve işletmelerdeki refah düzeyinin tesbit edilmesi amaçlanmıştır. İşletmelerden 50-99 baş arası olanlar küçük, 100-199 baş arası olanlar orta, 200 ve üzeri işletmeler ise büyük ölçekli işletmeler olarak sınıflandırılmıştır. Anket sonuçları işletme ölçekleri ve eğitim durumları ile kıyaslanmıştır. İşletmelerin %71.30'u daha önceden besi ve süt hayvancılığı ile iştigal etmişlerdir. Üreticilerin %67.89' u hayvancılıkta ilk kuşaktır. Büyük işletmeler, küçük ve orta işletmelerden önemli düzeyde daha eski işletmelerdir. Bunların %88.89' unun hayvancılık dışı gelirleri vardır. Hiçbir kayıt tutmayanların oranı %38.89' dur. Periyodik tartım yapanların oranı ise %26.85' tir. Çiftlik sermayesi olarak kredi kullanım oranı %78.90' dır. Projelendirilmiş ahır oranı %14.68' dir. İnşaat öncesi su analizi yaptırma oranı büyük işletmelerde %55,60'tır. Arazi büyüklükleri ortalama 6.04 Da' dır. Hayvan başına düşen alan 8.84 m2' dir. Ahırların %50.93' ü Doğu-Batı istikametinde, %74.07' si bağlı duraklıdır. İşletme ölçeği arttıkça refah başta olmak üzere şartlarda iyileşmeler görülmektedir. Ancak fiyat istikrarının olmayışından dolayı besi sonu tekrar alımlarda sıkıntılar gözlenmektedir. Süt / et fiyat paritesi iyi dengelenerek süt hayvanlarının kesiminden kaynaklanan besi materyali sıkıntısı engellenmeli, çok zorunlu olmadıkça ithalat yapılmayarak kasaplık güç oranı artırılmalıdır.
Özet (Çeviri)
This study was carried out in 108 feeder cattle farm management which has 50 or more animals in Kayseri province. Aim of the study was to investigate productional and structural properties as well as level of welfare in these managements. Managements were classified according to number of animals they possessed as small (50-99), medium (100-199) and large (199 and over) managements. Questions in the surveys were compared with management scales and level of education. 71.30% managements were dealing with milk or beef production previously. %67.89 of producers are the first generation. Large managements were more established ones compared to small and medium managements. 38.89% managements did not have any records. 26.85% of the managements have periodic weighing of animals. 87.90% of the managements used credit as farm capital. 14.68% of barns were constructed with a project. Level of water analysis before construction was 55.60% in large managements. Mean land size was 6.04 Da. Area per animal was determined to be 8.84 m2. 50.93% of barns were in East-West direction while 74.07% had fixed rest. As the scale of the management increase, conditions including welfare are determined to be getting better. Nevertheless, there are some problems at the end of feeding season and sale time due to lack of stable price policies. Milk /meat parity must be well balanced, problems due to feeding materials deriving from slaughtering milk cattle must be resolved. Unless it is absolutely necessary, import of meat shall not allowed and butchery power level must be increased.