Kayseri ilinde besi ve süt sığırlarında bovıne herpesvırus tip 1 (BHV-1) ve Mannheimia haemolytica'nın seroprevalansının araştırılması
Investigation of the seroprevalance of bovine herpesvirus type 1 (BHV-1) and Mannheimia haemolytica in fattering and dairy cattle in Kayseri province
  1. Tez No: 968660
  2. Yazar: SALİH BURAK PERK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. VEHBİ GÜNEŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: İnfeksiyöz Bovine Rhinotracheitis, Mannheimia haemolytica, Sığır, Prevalans, Pnömoni, Infectious bovine rhinotracheitis, Mannheimia haemolytica, Cattle, Prevalence, Pneumonia
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
KAYSERİ İLİNDE BESİ ve SÜT SIĞIRLARINDA BOVİNE HERPES VİRUS TİP 1 (BHV-1) ve MANNHEIMIA HAEMOLYTICA NIN SEROPREVALANSININ ARAŞTIRILMASI Salih Burak PERK Erciyes Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü Veteriner İç Hastalıkları Anabilim Dalı Yüksek Lisans Tezi, Temmuz 2025 Danışman: Prof. Dr. Vehbi GÜNEŞ ÖZET İnfeksiyöz Bovine Rhinotracheitis (IBR), sığırlarda Bovine Herpesvirus-1 (BHV-1) tarafından oluşturulan, solunum, genital ve sinir sistemini etkileyebilen bulaşıcı bir viral hastalıktır. Mannheimia haemolytica, özellikle genç sığırlarda zatürreye (pnömoni) neden olan, solunum sistemi enfeksiyonlarında sık rastlanan önemli bir bakteriyel patojendir. Bu çalışma, Kayseri ilinde solunum sistemi enfeksiyonu belirtileri gösteren ve aşılama yapılmamış sığır işletmelerinde İnfeksiyöz Bovine Rhinotracheitis (IBR) ve Mannheimia haemolytica enfeksiyonlarına karşı seroprevalansı araştırmak amacıyla gerçekleştirilmiştir. Araştırma, solunum sistemi hastalıklarının rapor edildiği dört farklı mihrakta yer alan toplam 200 adet, 6 ay ve üzeri yaştaki süt ve besi sığırı üzerinde yürütülmüştür. Hayvanlardan jugular ya da kuyruk venasından alınan kan örneklerinden santrifüj ile elde edilen serumlar -20°C'de saklanmış ve daha sonra ELISA testlerine tabi tutulmuştur. Tüm hayvanlara kapsamlı bir fiziksel muayene uygulanmış; vücut ısısı, nabız ve solunum sayısı, genel durum ve solunum sistemi hastalık skoru gibi parametreler değerlendirilmiştir. Ayrıca, hayvanların yetiştirme şekli, beslenme ve barınma koşullarına ilişkin bilgiler kaydedilmiştir. Serolojik analizler, ticari ELISA kitleri (BHV-1 için IDEXX, Fransa; M. haemolytica için Bio-X Diagnostics, Belçika) kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Optik yoğunluk (OD) değerleri ELISA okuyucu cihaz ile 450 nm dalga boyunda ölçülmüş ve kit prospektüslerine göre değerlendirilmiştir. Elde edilen sonuçlarda, BHV-1 antikorlarına karşı yüksek oranda pozitiflik gözlenmiş; birçok numunede ELISA PI değeri 4.000'e ulaşmıştır. Benzer şekilde Mannheimia haemolytica antikorları da birçok örnekte tespit edilmiş ve OD değerleri 1.905'e kadar çıkmıştır. Çalışmada, Mannheimia haemolytica 200 örneğin %38'inde (n=76), İnfeksiyöz Bovine Rhinotracheitis (IBR) %37'sinde (n=74) ve her iki etkenin birlikte varlığı ise %13.5 oranında (n=27) tespit edilmiştir. Bu bulgular, bölgede solunum sistemi enfeksiyonlarının yaygın olduğunu ve ko-enfeksiyonların da önemli bir risk oluşturduğunu göstermektedir. Yapılan istatistiksel analizlerde, yaş grupları ile seropozitiflik arasında anlamlı ilişki olduğu belirlenmiştir (P< 0.05). Sonuç olarak, Kayseri ilindeki aşılanmamış sığır sürülerinde IBR ve Mannheimia haemolytica enfeksiyonlarının yaygın olduğu saptanmış, bu durumun kontrol altına alınabilmesi için aşılamanın ve sürü yönetiminin önemine dikkat çekilmiştir.
Özet (Çeviri)
INVESTIGATION OF THE SEROPREVALAENCE OF BOVINE HERPESVIRUS TYPE 1 (BHV-1) AND MANNHEIMIA HAEMOLYTICA IN BEEF AND DAIRY CATTLE IN KAYSERI PROVINCE Salih Burak PERK Erciyes University, Institute of Health Sciences Department of Veterinary Internal Medicine Master's Thesis, July 2025 Supervisor: Prof. Dr. Vehbi GÜNEŞ ABSTRACT Infectious Bovine Rhinotracheitis (IBR) is a contagious viral disease caused by Bovine Herpesvirus-1 (BHV-1) in cattle, which can affect the respiratory, genital and nervous systems. Mannheimia haemolytica is an important bacterial pathogen commonly found in respiratory system infections, particularly causing pneumonia in young cattle. This study was conducted to investigate the seroprevalence of Infectious Bovine Rhinotracheitis (IBR) and Mannheimia haemolytica infections in unvaccinated cattle farms in Kayseri province showing symptoms of respiratory tract infection. The study was conducted on a total of 200 dairy and beef cattle aged 6 months and older in four different locations where respiratory diseases were reported. Serum samples obtained by centrifugation from blood samples taken from the jugular or tail veins of the animals were stored at -20°C and subsequently subjected to ELISA tests. All animals underwent a comprehensive physical examination; parameters such as body Mannheimia haemolytica temperature, pulse and respiratory rate, general condition and respiratory disease score were assessed. In addition, information on the animals' rearing methods, nutrition and housing conditions was recorded. Serological analyses were performed using commercial ELISA kits (IDEXX, France, for BHV-1; Bio-X Diagnostics, Belgium, for M. haemolytica). Optical density (OD) values were measured at 450 nm wavelength using an ELISA reader and evaluated according to the kit instructions. The results obtained showed a high rate of positivity against BHV-1 antibodies; the ELISA PI value reached 4.000 in many samples. Similarly, Mannheimia haemolytica antibodies were also detected in many samples, with OD values reaching up to 1.905. In the study, Mannheimia haemolytica was detected in 38% of 200 samples (n=76), Infectious Bovine Rhinotracheitis (IBR) in 37% (n=74), and the presence of both pathogens together in 13.5% (n=27). These findings indicate that respiratory infections are prevalent in the region and that co-infections pose a significant risk. Statistical analyses revealed a significant relationship between age groups and seropositivity (P< 0.05). As a result, it was determined that IBR and Mannheimia haemolytica infections were prevalent in unvaccinated cattle herds in the province of Kayseri, and attention was drawn to the importance of vaccination and herd management in order to control this situation.