Araç algılaması yapan otopark sensör sistemi tasarımı ve bu sistemin enerjisinin, çevresel etkilerinin analizi
Designing park sensor system which is detecting vehicles and analysis of the energy and environmental effects of this system
- Tez No: 605241
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HASAN KÖTEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Enerji, Çevre Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering, Energy, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Manyetik Otopark Sensörü, Araç Algılama, Kablosuz Manyetik Sensör, Trafik Mühendisliği, Otoparklarda CO2 Emisyonu Azaltımı, Otoparklarda Araçlar İçin Enerji Tasarrufu, Magnetic Park Sensor, Car Detect, Wireless Magnetic Sensor, Traffic Engineering, Decreasing CO2 Emission In Car Parks, Energy Saving For Cars In Car Parks
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Medeniyet Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
Şehirlerde giderek artan araç yoğunluğu ile birlikte birçok problemle karşılaşılmaktadır. Bunun örneklerinden biri de otoparklardaki araç yoğunluklarıdır. Otoparklardaki araç yoğunluğunun fazla olması ile birlikte sürücülerin otoparklarda park yeri ararken geçirmiş oldukları süreler artmakta ve buna bağlı olarak çevreye salınan CO2 gazı ve harcanan enerji artmaktadır. Bu çalışmada bu sorunların önüne geçmek amacıyla Manyetik Otopark Sensör Sistemi tasarımı yapılmıştır. Sistemin tasarımında ilk olarak, gereksinim duyulan elektronik elemanlar tespit edilmiş, daha sonra bir PCB tasarım programında sistemin şematik tasarımı, PCB tasarımı ve RF(Radio Frequency) tasarımı yapılmıştır. PCB tamamlanıp bastırıldıktan ve dizgisi yapıldıktan sonra gerekli yazılımlar aktarılmıştır. Bir sonraki adım olarak, sistemin çalışacağı ortam koşulları ve karşılaşabileceği zor şartlar araştırılarak bu durumlara uygun bir kutu tasarımı yapılmıştır. Sistem tasarımının tamamlanmasının ardından sistemin çalışması denenmiştir. Sistemin, üzerinde bulunan aracı algılayabildiği ve buna paralel olarak aracın varlık yokluk bilgisini tespit edebildiği ortaya konmuştur. Çalışmanın bir sonraki adımı ise sistem ile kazanılacak olan kazanımları tespit etmek olmuştur. Sistem şehir içerisindeki bir otoparka kurulduktan sonra, araçların otopark yeri ararken geçirmiş olduğu zamanın azalması ile birlikte atmosfere salınan CO2 emisyonundaki azalma birçok araç tipi için tespit edilmiş ve tablolaştırılmıştır. Burada şehrin tümü düşünüldüğünde yüksek miktarlarda CO2 emisyonundan tasarruf edildiği görülmüştür. Sistem kurulduktan sonra araçların park yeri ararken geçirdiği süre azalmıştır ve buna bağlı olarak araçların harcadığı toplam enerji miktarında azalma olduğu tespit edilmiştir. Farklı tipteki araçlar için hesaplar yapılmış ve bu sistem şehrin bütün otoparklarına kurulduğunda yüksek miktarlarda enerji tasarrufu elde edilebildiği saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Many problems are being faced with the increasing vehicle density in the cities. An example of this is vehicle density in car parks. With the high density of the vehicles in the car parks, the time spent by the drivers while they are searching for parking spaces increases and depending on this, the CO2 gas emission and energy consumption increase. In this study, Magnetic Car Park Sensor System was designed to prevent these problems. First in the design of the system, required electronic components have been detected. Then, schematic design, PCB design and RF (Radio Frequency) design of the system were completed in a PCB design program. After the PCB production, the required software has been transferred to the PCB. In the next step, a case has been designed according to the environmental conditions in which the system will work and the difficult conditions it may encounter. After the system design was completed, the operation of the system was tried. It has been shown that the system is able to detect the vehicle on it and, in parallel, detect the presence of the vehicle. The next step of the study was to determine the advantages of the system. After the system was installed in a car park in the city, the reduction of CO2 emission to the atmosphere and the reduction of the time that spent by the vehicles while searching for parking spaces was determined and a table was made for many vehicle types. Considering the whole city, saving high amounts of CO2 emissions were seen. After the installation of the system the time that spent by the vehicles was reduced while searching for parking spaces. It was determined that the total amount of energy consumed by the vehicles decreased. Calculations were made for different types of vehicles and it was found that high energy savings can be achieved when this system is installed in all car parks of the city.