167 numaralı Edirne Şer'iyye sicili transkripsiyon ve değerlendirilmesi
Transcri̇pti̇on and evalution Cort records (167 numbers) of Edi̇rne
- Tez No: 605284
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA NURİ TÜRKMEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Edirne Şer'iyye Sicili, Tereke Defterleri, Mahkeme, Edirne Court, Shar'ia Records, Probate Registers
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Batman Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 197
Özet
Osmanlı devletinin sosyal ve ekonomik durumu hakkında yerel tarih açısından bilgi sahibi olmamıza yardımcı olan Şer'iyye Sicilleri defterleri araştırmacıların başvurduğu en önemli kaynaklardan birisidir. Tereke defterlerinden yola çıkarak halkın hangi mesleği icra ettiklerini ve geçimlerini sağlayabilmeleri için tarım, hayvancılık ve nakliye vesaire ile uğraşmışlardır. İnsanların eşyalarını temin etmeki bir yerden başka bir yere seyehat etmek veya yüklerini taşımada kolaylık sağlaması amacıyla binek hayvanlardan yararlanmışlardır. Bu nedenle binek hayvanlar sosyal ve ekonomik hayatta en önemli ulaşım araçları durumundadır. Ölen kişilerin menkul ve ğayrimenkullerinin malları kadılar aracılığıyla varislere teslim edilmeleri ve hangi coğrafi bölgelerde yaşadıklarını öğrenmemizde bir fikir sahibi olmamıza imkân sağlıyor. Çalışmamızın ana kaynağı Şer'iyye Sicilidir. 167 numaralı Şer'iyye Sicilleri defterleri Edirne'nin 1174-1175/ 1760-1761 yılları arasında meydana gelen gelişmeleri kapsamaktadır. Osmanlı devletinde kadı, naip, kassam, vakıf, miras, Osmanlı millet sistemi gibi konular hakkında bilgiler verilmiştir.
Özet (Çeviri)
One of the most important sources is whether they are investigating the books of Shar'iyye Registers, a customer friendly assistant who has knowledge about the social and economic situation of the Ottoman state. Based on the Tereke books, they have dealt with the profession, such as art, agriculture, animal husbandry and transportation, and so on, so that the public can perform what profession they are performing. They have benefited from passenger animals that are likely to be easier for people to move from one place to another or carry their loads.The securities and real estate properties of the deceased persons were delivered to the heirs through the courts which were subject to the rules of law. It also allows us to have an idea in which geographical areas the holders are living. The main source of our study is the Sharia Register. The registers of Sharia Registers numbered 167 cover the developments that took place in Edirne between the years 1174-1175 / 1760-176. Information was given about subjects such as kadı, regent, foundation, heritage and ottoman nation system in the Ottoman state.