Zemahşerî'nin nübüvvet anlayışı
Prophethood in Zamahshari's thoughts
  1. Tez No: 605309
  2. Yazar: SELÇUK GEZGİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT MEMİŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Zemahşerî, Nübüvvet, Peygamberliğin İspatı, Mucize, Zamahshari, Prophethood, Proof of Prophethood, Miracle
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 164
Özet
Bu çalışmada hicri beşinci yüzyılda yaşayan ve İslam'ın rasyonalist mezhebi kabul edilen Mu'tezile mezhebine mensup Zemahşerî'nin nübüvvet anlayışı ortaya koyulmaya çalışılmıştır. Müellifin görüşleri tespit edilirken özellikle meşhur el-Keşşâf adlı tefsirinden ve el-Minhâc fî Usûli'd-Dîn adlı kelâm eserinden yararlanılmıştır. Çalışmamız, giriş, iki bölüm ve sonuçtan oluşmaktadır. Giriş bölümünde tezin konusu, amacı, yöntemi ve kaynakları ele alınmış; Zemahşerî'nin ilmi kişiliği ve kelâmcılığına kısaca değinilmiştir. Birinci bölümde çalışmamızla doğrudan ilişkili bazı kavramların analizi yapılmış ve nübüvvetin temel konuları Zemahşerî'nin perspektifinden değerlendirilmiştir. Ayrıca müellifin Mu'tezile düşüncesinde nerede durduğu tespit edilmeye çalışılmıştır. İkinci bölümde Zemahşerî'nin peygamberler konusundaki düşünceleri ve Hz. Muhammed (sas)'in peygamberliğinin ispatı konuları işlenmiştir. Bu bölümde özellikle hissî mucize ve Kur'ân mucizesi hakkında müellifin değerlendirmelerine ağırlık verilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, it is tried to reveal that Zamahshari's opinions on the prophethood who lived in the fifth century and accepted as a member of Mu'tezile sect. While establishing writer's views it utilized especially his famous tafseer named al-Kashshaf and his theological writing named al-Minhaj fi Usulu'd-Din. Our study consist an introduction, two chapter and a conclusion. In the introduction; subject, purpose, method and sources of our study examined. Briefly touched on Zamahshari's scientific personality and his theologist aspect. In the first chapter some notions analyzed directly related to our study and key issues of prophethood evaluated from Zamahshari's perspective. Furthermore tried to find where he stands in the Mu'tezile section. In the second chapter Zamahshari's opinions regard prophets and proving Muhammed's prophethood issues examined. In this chapter particularly to the author's assessments regard emotional miracle and the miracle of the Qur'an emphasised.