Kullanmak için uyuşturucu veya uyarıcı madde satın almak, kabul etmek veya bulundurmak ya da uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanmak suçu
The crime of purchase, receipt or possession of narcotics or psychotropic substances for personal use or use of narcotics or psychotropic substances
- Tez No: 605311
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BEHİYE KAZANCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Madde Kullanımı, Uyuşturucu Veya Uyarıcı Madde, Uyuşturucu Veya Uyarıcı Madde Kullanımına İlişkin Suçlar, Narcotics Use, Narcotics or Psychotropic Substances, Crimes Related to Narcotics or Psychotropic Substances
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kamu Hukuku Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 195
Özet
Geçmişi çok eski tarihlere dayanan uyuşturucu veya uyarıcı maddeler, tarihin her çağında insanlar tarafından merak konusu olmuş, Dünya çapında hemen hemen her medeniyette izlerine rastlanan bu maddelerin kimi zaman olağanüstü güçler kazandırdığına inanılarak büyücüler tarafından kullanılmış, kimi zaman keyif veren etkisine aldanılıp eğlencelerde, özel günlerde bu etkisinden faydalanılmış, kimi zaman da hastalıkları tedavi ettiğine inanılmıştır. Uyuşturucu ve uyarıcı maddelerin zamanla zararlı etkilerinin ortaya çıkması ve tehlikenin farkına varan bireylerce yayılması ile söz konusu maddelere yasaklar getirilmeye başlanmıştır. Fakat konulan yasaklara rağmen günümüzde halen bu maddelerin yalancı etkilerine kanıp hayatını göz göre göre riske eden, bir süre sonra maddelerin de etkisi ile topluma yabancılaşarak potansiyel tehlike oluşturan onlarca birey bulunmaktadır. Tez çalışmasının kapsamı, 5237 sayılı Türk Ceza Kanununun 191. maddesinde düzenlenen“Kullanmak İçin Uyuşturucu Veya Uyarıcı Madde Satın Almak, Kabul Etmek Veya Bulundurmak ya da Uyuşturucu veya Uyarıcı Madde Kullanmak”suçuna ait düzenlemedir. Bu düzenleme, Kanunumuzun genel sistemi esas alınarak ele alınmıştır. Birinci bölümde Uyuşturucu ve Uyarıcı maddelere ilişkin geçmişteki ve günümüzdeki ulusal ve uluslararası alanda bu konudaki birtakım gelişmeler ve yapılan düzenlemeler hakkında bilgi verilerek, TCK 191. madde anlamında suç tanımında yer alan“uyuşturucu ve uyarıcı maddeler”olarak ifade edilen grup kapsamında hangi zehirli maddelerin olduğu ve bu maddelerin ayırt edici özellikleri ile kullanan kişiye etkileri açıklanmıştır. Bu tanımlar yapılırken, tarafı olduğumuz uluslararası sözleşmelere ait ek listelerde sayılmış olan uyuşturucu veya uyarıcı madde türleri esas alınmıştır. İkinci bölümde, 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu 191. maddesini oluşturan“Kullanmak İçin Uyuşturucu Veya Uyarıcı Madde Satın Almak, Kabul Etmek Veya Bulundurmak ya da Uyuşturucu veya Uyarıcı Madde Kullanmak”başlıklı suç tipi, unsurları tasnif edilerek, ceza genel sistematiği çerçevesinde incelenmiş; özellikle“29.06.2005 tarihli ve 5377 sayılı Kanun”,“19.12.2006 tarihli ve 5560 sayılı Kanun”,“14.04.2011 tarih ve 6217 sayılı Kanun”ve“18.06.2014 tarihinde ise 6545 sayılı Türk Ceza Kanunu İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun”düzenlemeleri ile gelen değişiklikler ve bu konuda doktrinin değerlendirmeleri ve bu değişikliklerin uygulamaya etkileri incelenerek örnek kararlar ile çalışma zenginleştirilmiştir
Özet (Çeviri)
Narcotics or Psychotropic Substances, whose history dates back to ancient times, have always been the subject of curiosity among people and these substances encountered in almost every civilization around the world have since been used by sorcerers who believe that they let people gain extraordinary powers, and sometimes these substances have deceived people with their pleasure-giving features which are on special occasions abused and these substances have sometimes been believed to have healing power on diseases. With the emergence of harmful effects of narcotics and psychotropic substances and spread of the news about their effects by individuals who have become aware of their dangers, prohibitions have been introduced to these substances. However, despite the prohibitions imposed, there are still dozens of individuals who are misled by the false effects of these substances openly risking their lives, which results in individuals who are alienated from the society, posing potential danger for where they are located. The scope of this thesis study is within the subject matter of the regulation set forth in Article 191 of the Turkish Penal Code no 5237 regarding the crime of“Purchasing, Accepting or Carrying Narcotics or Psychotropic Substances for Use, or Using Narcotics or Psychotropic Substances”. This regulation is handled on the basis of the general system of our Law. In the first chapter, information on some developments and regulations on narcotics and psychotropic substances in the past and present in the national and international area is provided, explaining which narcotics are to be considered within the scope of the definition of crime in TPC Article 191 in the group defining“Narcotics and Psychotropic Substances”with reference to their distinctive features and effects on those using them. These definitions are based on the types of narcotics or Psychotropic substances listed in the additional lists of the international conventions to which we are party. In the second chapter, the type of crime defined under Article 191 of the Turkish Penal Code no. 5237, entitled“Purchasing, Accepting or Carrying Addictive Narcotics or Psychotropic substances for Use or Using Narcotics or Psychotropic substances”was examined by classifying the elements of crimes within the framework of the general systematic of punishment. By addressing to, in particular, Law No. 5377 dated 29.06.2005“, Law No. 5560 dated 19.12.2006”, Law No. 6217 dated 14.04.2011"and Law No. 6545 on the Amendment of the Turkish Penal Code and Some Laws, the study was enriched with the sample decisions by examining the amendments made by the related regulations and the evaluations of the doctrine on this subject and the effects of these changes on the implementation of the laws.