B12 vitamin düzeylerinin klinik / elektrofizyolojik bulgularının, serum metilmalonik asit düzeyleri ile korelasyonu ve subklinik periferik sinir tutulumunun ortaya çıkarılması
Correlation of clinical / electrophysiological findings ofvitamin B12 levels with serum methylmalonic acid levels and uncovering subclinical peripheral nerve involvement'
  1. Tez No: 605319
  2. Yazar: MEHMET TUNÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. UFUK ERGÜN, DR. ÖĞR. ÜYESİ BAHAR SAY
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nöroloji, Neurology
  6. Anahtar Kelimeler: B12 vitamini (kobalamin), sinir ileti çalışmaları, elektromiyografi (EMG), subklinik periferik polinöropati ve soğuk uygulama
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Nöroloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 60
Özet
Serum B12 düzeyinin normal sınırlarda olduğu durumlarda; MMA ve homosistein kombinasyonu ile fonksiyonel B12 eksikliğini kanıtlamk mümkündür. B12 vitamin eksikliğinde, periferik sinirlerin etkilenimi klinik veya subklinik olabilir. Çalışmamızda; soğuğun periferik sinir iletimi üzerindeki etkilerinden faydalanarak, B12 vitamin düzeylerindeki sinir etkilenimlerini ortaya çıkarmayı ve serum MMA düzeyleri ile desteklemeyi amaçladık. Serum B12 vitamin düzeylerine göre üç grup oluşturuldu. Serum B12 vitamin düzeyi < 126 pg/mL olan G1'de 13 olgu, 126-250 pg/mL olan G2'de 44 olgu ve 250-500 pg/mL olan G3'de 44 olgu olmak üzere toplam 101 olgu çalışmaya alındı. Her üç grupta önce rutin sinir iletimleri (üst ekstremitede; sağ median - sol ulnar sinir motor ve duyu iletim çalışmaları, alt ekstremitede; sağ tibial - sol peroneal sinir motor iletim çalışmaları ve sol sural sinir duyu iletim çalışması) yapıldı. Soğuk uygulama sonrası; sol ulnar sinir motor ve sol sural sinir duyu iletim çalışmaları tekrarlandı. Soğuk öncesi ve sonrası elde edilen elektrofizyolojik bulguların, serum B12 düzeyleri ile korelasyonu araştırıldı. Ayrıca, serum MMA'nın B12 vitamini ve sinir iletimleri ile korelasyonu değerlendirildi. Çalışma gruplarının tümünde; soğuk sonrası ulnar sinir motor distal latansında ve F dalga yanıtında uzama, distal segment motor iletim hızında yavaşlama izlendi. Bu bulgular soğuğun fizyolojik etkileri olarak değerlendirildi. Yine tüm gruplarda soğuk sonrası sural sinir DSAP amplitüdlerinde artma ve duyu iletim hızlarında azalma izlendi. Ancak sural sinir duyu iletim hızındaki düşüş fizyolojik etkilerden fazlaydı, soğuk ile her üç grupta sural sinir iletim hızları patolojik değere ulaştı. Normalde tüm gruplarda yapılan elektrofizyolojik bulgular yaşa, boya ve cinsiyete göre normal sınırlarda olup polinöropati ile uyumlu değildi. Tüm olgularda soğuk sonrası elektrofizyolojik bulgular duyusal lif nöropatisi ile uyumluydu. Sadece soğuğun fizyolojik etkisinin yanı sıra B12 vitamin eksikliğinin de bu patolojik süreçte, aksonal ağırlıklı bir etkilenme ile rol aldığını düşünmekteyiz. B12 vitamini normal referans aralığında olan ancak klinik bulgusu olmayan kişilerde de subklinik periferik sinir duyu lif tutulumunun olduğu kanaatindeyiz. Serum MMA ve B12 vitamin düzeyi arasında ise korelasyon bulamadık.
Özet (Çeviri)
It is possible to prove functional B12 deficiency by the combination of MMA and homocysteine in cases where serum B12 levels are within normal limits. The involvement of peripheral nerves in vitamin B12 deficiency may be clinical and subclinical. In this study, we aimed to reveal nerve involvement in vitamin B12 levels and to support it with serum MMA levels by utilizing the effects of cold application on peripheral nerve conduction. Three groups were formed according to serum vitamin B12 levels. A total of 101 cases, 13 cases in G1 with serum vitamin B12 levels of