Çanakkale ili Biga ilçesinde uygulanan arazi toplulaştırma çalışmaları, üreticilerin bilinç ve memnuniyet seviyelerinin belirlenmesi
Land consolidation works applied in biga, district of Çanakkale and determining the conscience and satisfaction levels of producers
- Tez No: 605370
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SELMA KAYALAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Çanakkale, Biga, Arazi Toplulaştırması, Memnuniyet, Bilinç, Çanakkale, Biga, Land consolidation, Satisfaction, Conscience
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
ÖZET ÇANAKKALE İLİ BİGA İLÇESİNDE UYGULANAN ARAZİ TOPLULAŞTIRMA ÇALIŞMALARI, ÜRETİCİLERİN BİLİNÇ VE MEMNUNIYET SEVİYELERİNİN BELİRLENMESİ Tuğba ERENCİ Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarım Ekonomisi Anabilim Dalı Yüksek Lisans Tezi Danışman: Dr. Öğr. Üyesi Selma KAYALAK 28/08/2019, 54 Bu araştırma, Çanakkale'nin Biga ilçesinde gerçekleştirilen arazi toplulaştırma çalışmalarından, üreticilerin bilinç seviyelerinin ve memnuniyetlerinin ortaya konması amacıyla, 2016 – 2017 yıllarında yürütülmüştür. Araştırmanın kapsamı, Biga ilçesinde arazi toplulaştırmasına katılan üreticiler, örneklemi ise arazi toplulaştırmasına katılan 161 üreticidir. Araştırmada üreticilerin yaşları, eğitim durumları, arazi toplulaştırması öncesi ve sonrası üreticilerin arazi varlıkları, arazi toplulaştırmasına dahil olma konusunda üreticilerin arzuları ve toplulaştırma sonucundaki fikirleri incelenmiştir. Araştırma anketine katılan çiftçilerin yaş ortalaması 59'dur. Çiftçilerin, %77,64'ü ilkokul mezunudur. Ankete katılan üreticilerin % 46,58'i 21 ile 40 yıl arasında bir tarımsal tecrübeye sahiptir. Arazi toplulaştırma çalışmalarından önce üreticilerin % 37,89'u 5.000-10.000 TL arası yıllık tarımsal gelir elde ederken bu oran toplulaştırma çalışması sonrası % 21,12 olarak azalış göstermiştir ve söz konusu çalışmalardan sonra yıllık tarımsal gelirlerinin arttığı gözlemlenmiştir. Toplulaştırma öncesi 20.000-40.000 TL arası yıllık tarımsal geliri olan üreticilerin oranı % 16'dan % 22'ye, 40.000-80.000 TL arası yıllık tarımsal geliri olan üreticilerin oranı ise % 9'dan % 14'e yükselmiştir. Toplulaştırma çalışmalarına başlamadan var olan duruma göre, çalışmalar sonrasında sulu arazi miktarı artarken, sulu arazi parsel sayısı, kuru arazi miktarı ve kuru arazi parsel sayısı azalmıştır. Arazi toplulaştırma çalışmaları öncesinde yapılan bilgilendirme toplantısına üreticilerin %89'u katıldığını beyan etmiş ve söz konusu çalışmalara üreticilerin %87,58'inin istekli olduğu; %20'sinin ise çalışmalara istekli olmadığı görülmüştür. Üreticiler toplulaştırma öncesinde, toplulaştırmayla ilgili verilen bilgilerin yeterli olduğunu, proje ile arazilerinde olumlu yönde yenilikler olacağını düşünmektedirler. Arazi toplulaştırma çalışmalarındaki memnuniyet seviyesi araştırılmak üzere sorulan sorularda üreticiler arazi toplulaştırma çalışmalarına katılmayı diğer üreticilere tavsiye etmektedirler. Arazi toplulaştırma çalışmalarını tavsiye etmeyenlerin büyük çoğunluğu arazi kaybını gerekçe göstermişlerdir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT LAND CONSOLIDATION WORKS APPLIED IN BIGA, DISTRICT OF ÇANAKKALE AND DETERMINING THE CONSCIENCE AND SATISFACTION LEVELS OF PRODUCERS Tuğba ERENCİ Çanakkale Onsekiz Mart University Graduate School of Natural and Applied Sciences Master of Science Thesis in Agricultural Economics Advisor: Dr Lecturer Selma KAYALAK 28/08/2019, 54 This research has been carried out within the years 2016-2017 in order to determine the conscience and satisfaction levels of the producers through land consolidation works applied in Biga, District of Çanakkale. The population consists of the producers who participate in the land consolidation in Biga, District of Çanakkale. The samples for the research are 161 producers from Biga, District of Çanakkale, who participates in the land consolidation. Within the research, the ages of the producers, their educational backgrounds, their land financial status before and after land consolidation, their demands in the matter of participating in land consolidation and their notions after consolidation have been viewed. The age average of the producers is 59. 77.64% of the producers are primary school graduates. 46.58% of the producers who have participated in this survey have from 21 to 40 years of agricultural experience. While 37.89% of the producers had an annual agricultural income of 5.000-10.000 Turkish liras before land consolidation works, this rate has decreased positively to 21.12% after consolidation works, and after the aforesaid works, a positive increase in the annual agricultural income has been observed. Before consolidation, the rate of producers who earn an annual agricultural income of 20.000-40.000 Turkish liras has increased from 16% to 22%, and the rate of producers who earn an annual agricultural income of 40.000-80.000 Turkish liras has increased from 9% to 14%. According to pre-consolidation, while the amount of irrigated land increased after the application, the number of parcelled irrigated land, the amount of terra firma and the number of parcelled terra firma decreased. 89% of the producers who have participated the contact meeting held before the land consolidation works have declared that they have participated, and it has been observed that while 87.58% of the producers are eager to the aforesaid works, 20% of them are not. Producers having been questioned after their conscience levels have been observed within the land consolidation works have considered that the information received before consolidation is enough, and that there will be positive innovations on their lands before the project. Within questions asked in order to research the satisfaction level in the land consolidation works, it has been observed that the participants have recommended these studies as a result of land consolidation works. Around 11% of the producers have declared that they do not recommend land consolidations due to mainly land degradation.