İşletmelerin finansal yapı ve karlılık oranlarının, kurumsal yönetim endeksi derecelendirme notları üzerine etkisi: Türkiye'de kurumsal yönetim endeksine dahil işletmeler üzerine bir araştırma
Effects on the corporate governance risk ratings of financial structure and profit rate of enterprises: Business includes an investigation on corporate governance in Turkey index
- Tez No: 605484
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN ERGİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Kurumsal Yönetim, Kurumsal Yönetim Endeksi Derecelendirme Notu, Finansal Yapı Oranı, Karlılık Oranı, Corporate Governance, Corporate Governance Index Rating Note, Financial Structure Rate, Profitability Rate
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
Sermaye piyasalarına yapılan yatırımlar aracılığıyla, artan rekabet ortamı ve küreselleşme olgusuyla birlikte bu yatırımlar farklı bir boyut kazanmıştır. Bu boyut kapsamında, hem ulusal hem de uluslararası alanda yatırım yapmak isteyen ve işletmelerinin karlılığını artırmayı isteyen firmalar, ilk önce kendi finansal tablolarına olan güvenilirliği sağlamak zorunda olduklarını yakın bir şekilde hissetmişlerdir. Bu bağlamda çalışmanın temel amacı; işletmelerin olmazsa olmazı olan finansal (mali) yapı oranları ile karlılık oranlarının, işletmelerin kurumsal yönetim ilke ve uygulamalarıyla ilgili olan kurumsal yönetim endeksi derecelendirme notları üzerine herhangi bir etkisinin olup olmadığını, eğer varsa bu ilişkinin ne derecede olduğunu kapsamlı bir şekilde ele almaktır. Çalışmanın çatısı temel olarak üç ana bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde, finansal analiz kavramı ve oran analizleri hakkında temel bilgiler ele alınmıştır. İkinci bölümde ise; kurumsal yönetim ele alınmış ve kurumsal yönetim endeksi derecelendirme notları ile işletmelerin finansal yapı ve karlılık oranları arasındaki ilişki hakkında bilgiler verilmiştir. Üçüncü bölüm olan son bölümde ise; kurumsal yönetim endeksinde dahil olan 50 işletme içerisinden analize uygun olan 10 işletme üzerinde yıllar itibariye kurumsal yönetim endeks derecelendirme skorları ile finansal (mali) yapı ve karlılık oranları arasındaki ilişki bulunmaya çalışılmıştır. Bu çalışmanın gelecekte yapılabilecek bu yöndeki diğer çalışmalar için yol gösterici nitelikte olabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
These investments have gained a different dimension through the investments made in capital markets, with increasing competition and globalization. Within this dimension, companies that want to invest in both national and international areas and want to increase the profitability of their businesses felt firstly that they had to first provide credibility to their own financial statements. The main purpose of working in this context is; whether or not the financial structure ratios and profitability ratios of the enterprises are indispensable to the corporate governance index grading scales related to the corporate governance principles and practices of the enterprises is to be considered in a comprehensive way. The framework of the work is basically composed of three main parts. In the first part, basic information about the concept of financial analysis and ratio analysis is discussed. In the second part; corporate governance has been taken into consideration and information has been given about the relationship between corporate governance index rating scores and financial structure and profitability ratios of enterprises. In the last chapter, which is the third chapter; it has been tried to find the relationship between corporate governance index rating scores and financial (financial) structure and profitability ratios for 10 years on the 10 enterprises eligible to be analyzed among the 50 enterprises included in the corporate governance index. It is thought that this study could be a guide for other future studies in the future.