Ağrı ilinde erozyon kontrolü amaçlı ağaçlandırma çalışmalarının değerlendirilmesi
Evaluation of erosion control planting studies in Agri province
- Tez No: 605488
- Danışmanlar: PROF. FAHRETTİN TİLKİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
- Anahtar Kelimeler: Ağaçlandırma, erozyon kontrolü, adi huş, sarıçam ve yalancı akasya, Afforestation, erosion control, common birch, scotch pine and black locust
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Artvin Çoruh Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 57
Özet
AĞRI İLİNDE EROZYON KONTROLÜ AMAÇLI AĞAÇLANDIRMA ÇALIŞMALARININ DEĞERLENDİRİLMESİ Bu çalışma Ağrı İlinde erozyon kontrol amaçlı yapılan ağaçlandırma çalışmalarını değerlendirmek amacıyla yapılmış olup Ağrı İl Çevre ve Orman Müdürlüğünün kuruluşta ve Ağrı Orman İşletme Müdürlüğünün de 2012-2014 yılları arasında yapmış olduğu erozyon kontrol amaçlı çalışmalarının değerleri kullanılmıştır. Ağrı İli için doğal olmamakla birlikte erozyonu önleme gücünün yüksek olması nedeniyle 2012-2014 yılları arasında daha çok 431.200 yalancı akasya fidanı, 94.860 adi huş fidanı, 65.370 iğde fidanı ve 157.300 sarıçam fidanı dikimi yapılmıştır. Erozyon kontrolünde Ağrı İlinde yaygın olarak kullanılan yalancı akasya, adi huş ve iğde türlerinin yaşama yüzdeleri ve büyüme performanslarının ilk yıllarda genellikle iyi düzeyde olduğu ancak sarıçam türünün ilk yıllarda genellikle iyi düzeyde olmadığı; en fazla büyüme performansı, çap ve boy artımını ise yalancı akasyanın gösterdiği belirlenmiştir. Ancak Ağrı İlinde erozyon kontrolü amaçlı ağaçlandırma çalışmalarında kuşburnu, alıç, akçaağaç, kavak ve söğüt gibi türlerin de kullanılması bu türlerin genetik çeşitliliğinin ve popülasyonlarının devamını sağlayacaktır. Bu türlerin bölge iklim ve toprak koşullarına uyum yeteneklerinin olması nedeni ile dikim başarılarının daha yüksek olacağı düşünülmektedir. Ayrıca yapraklı türlerin ağaçlandırma çalışmalarında kullanılması, toprağı örtme derecelerinin iğne yapraklı türlerden daha fazla olması nedeni ile Ağrı'da erozyonu önlemede daha etkin olmaları beklenebilir.
Özet (Çeviri)
EVALUATION OF EROSION CONTROL PLANTING STUDIES IN AGRI PROVINCE This study was carried out to evaluate the forestation works for erosion control purposes in Ağrı Province. The values of erosion control activities carried out by Ağrı Provincial Directorate of Environment and Forestry and Ağrı Forestry Directorate between 2012-2014 were used. Although it is not natural for Ağrı Province, 431,200 black locust saplings, 94,860 birch saplings, 65,370 silver berry saplings and 157,300 scotch pine saplings were planted between 2012-2014. The percentage of living and growth performances of pseudacacia, common birch and spindle species commonly used in the province of Ağrı in erosion control were generally good in the first years, but the scotch pine was generally not good in the first years; pseudoacacia was found to have the highest growth performance and diameter and height increase. The use of rose hips, hawthorn, maple, poplar and willow species in the afforestation studies for the purpose of erosion control in Ağrı Province will ensure the continuity of the genetic diversity and populations of these species. It is thought that these species will have higher planting successes due to their adaptability to climate and soil conditions in the region. In addition, the use of the above-mentioned species, which are leafy species, in forestation studies, can be more effective in preventing erosion due to the fact that the soil coverage levels are higher than the coniferous species.