Hükümet sistemlerinin yönetsel başarı açısından incelenmesi: Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminden beklentiler
Government systems investigation on managerial success: Expectations from Presidential government system
  1. Tez No: 605510
  2. Yazar: AHMET BULUT
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. FATİH KIRIŞIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Public Administration, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Hükümet Sistemleri, Yönetsel Başarı, Beklentiler, Government Systems, Managerial Success, Expectations
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
Hükümet sistemlerinin yönetsel başarılarını, sadece hükümetin şekline bakarak belirlemek isabetli değildir. Çünkü yönetsel başarıda birçok faktör rol oynamaktadır. Bunun için hükümet sistemlerinin yönetsel başarılarında, hükümet sisteminin şekliyle birlikte; uygulandığı ülkenin sosyal, kültürel, siyasal ve jeopolitik yapısı da dikkate alınmalıdır. Öyle ise hükümet sistemlerinin şekli konusunda ısrarcı davranmak yerine; ülkenin yönetimini kolaylaştıracak, halkın refahını ve huzurunu temin edecek hükümet sistemini benimsemek ve benimsenen hükümet sistemini de ülkenin yapısına uydurarak uygulamak daha faydalı olacaktır. Hangi hükümet sistemi olursa olsun yönetsel olarak başarılı sayılabilmesi için; istikrarı, güvenliği, adaleti, şeffaflığı sağlamalıdır. Eğitim seviyelerini yükseltmeli, ekonomiyi güçlü hale getirmeli, hızlı kararlar alabilmeli, bilim ve teknolojiye gereken önemi vermelidir. Vesayeti ortadan kaldırmalı ve uluslararası arenada da güçlü bir konuma ulaşmalıdır. Türkiye; 24 Haziran 2018 tarihindeki seçimlerden sonra yeni bir hükümet sistemi olan“Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi”ne geçmiştir. Bu yeni hükümet sistemi de beraberinde bir takım beklentileri de getirmiştir. Bu beklentileri de;“Topluma yönelik beklentiler”,“Ekonomiye yönelik beklentiler”,“Sisteme yönelik beklentiler”,“İç ve dış siyasete yönelik beklentiler”şeklinde gruplandırmak mümkündür. Bu gruplandırmanın içeriği ile hükümet sistemlerinin yönetsel başarı kriterleri karşılaştırıldığında aralarında uyum olduğu görülmektedir.
Özet (Çeviri)
It is not appropriate to determine the managerial successes of government systems, only by looking at the shape of the government system. Because many factors play a role in managerial success. For this, in the managerial successes of the government systems, with the form of the government system; the social, cultural, political and geopolitical nature of the country where it is applied should also be taken into consideration. So, instead of insisting on the form of government systems, it would be more beneficial to adopt the government system that will facilitate the administration of the country, provide the welfare and peace of the people, and to adapt the adopted government system to the structure of the country. For any government system, to be successful administratively; it should provide stability, security, justice and transparency. They should upgrade their education levels, make the economy strong, take quick decisions, and give importance to science and technology. He must lift the guardianship and reach a strong position in the international arena. Turkey; After the elections on 24 June 2018, it passed on to a new government system, the“Presidential Government System”. This new government system has also brought some expectations. These expectations can be categorized as“social expectatins”,“expectations for economy”,“expectations for the system”,“expectations for domestic and foreign politics”. When the contents of this grouping are compared with the administrative success criteria of government systems, it seems that they are in harmony with each other.