Yükseköğrenim yurtlarındaki hizmet kalitesinin öğrenci memnuniyetine etkisine ilişkin bir araştırma: Kütahya ili örneği
A research for releating satisfaction effect on high level education students dormitory service qualty
  1. Tez No: 605526
  2. Yazar: AYGÜL ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CEREN KARAVELİOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Yüksek Öğrenim Yurtları, Memnuniyet, Öğrenci Memnuniyeti, Hizmet, Hizmet Kalitesi, Highlevel Education, Dormitories, Satisfaction, Student Satisfaction, Service, Service Quality
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 140
Özet
Yükseköğrenimde eğitim gören öğrencilerin, yaşadıkları şehirler dışındaki üniversiteleri kazanmaları beraberinde barınma sorunlarını da getirmektedir. Öğrencilerin istek ve beklentileri, asıl amacı kaliteli ve verimli hizmet sunmak olan yurtların verdikleri hizmetlerden duydukları memnuniyet düzeyleri oldukça önemlidir. Öğrenciler, kaldıkları yerlerin kalabalık olması, fiziki imkanlardaki sorunlar, beslenme hizmetleri, yurt kuralları, idareci öğrenci ilişkileri, arkadaş ilişkileri ve ekonomik zorluklardan kaynaklanan problemler yaşamaktadırlar. Bu problemler, öğrencilerin yurt hizmetlerinden memnuniyetlerini de etkilemektedir. Çalışmamız; Kütahya Hüsnü Özyeğin Kız Yurdu İle Kütahya Güzelyurt Öğrenci Köyü erkek yurdundaki öğrencilerin beklentisi ve memnuniyet derecelerini ortaya koymayı amaçlamaktadır. Araştırma kapsamında 267 öğrencinin memnuniyet düzeyleri SPSS 18.0 programı kullanılarak analiz edilmiştir. Analiz bulgularında, öğrenci memnuniyetinin hizmet kalitesiyle doğru orantılı olduğu ve öğrencilerin genel anlamda kaldıkları yurttan memnun olduğu sonucu ortaya çıkmıştır. Ayrıca yapılan araştırmada öğrenci memnuniyetinin arttırılabilmesi için, yurtların yapabilecekleri düzenlemeler hakkında öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The sheltering problems, when achieving university training has great roles on their social, educational and culturel progress on high level educated students who have to survive apart from their hometowns. Students request and expectation is relatively significant for their satisfaction level that get services from the dormitories where their main purpose is to present quality and fruitful services. It has already been known as sources of problems for students due to, crowded room, physical structure of buildings, feeding services, dormitory rules, management-student relations, friendship contacts and economical difficulties. These all troubles effects students satisfaction from dormitory services. This study is aimed fort o define students expectation and satisfaction degree in Kütahya Hüsnü Özyeğin Schoolgirl Dormitory and Kütahya Güzelyurt Schoolboy Dormitory. In this inquiry contents, it has been analysed for satisfaction degrees from the expectations provided by students services, using SPSS 18.0 program applied on 267 students data. In analysee determination, it has been occured that; students satisfaction meets with service quality and in general meanning, students are satisfied from dormitory. Beside these researches, it has been presented suggestions for what dormitories must do, to increase student satisfaction.