Sivaslı Aşık Halil'in hayatı, sanatı ve şiirleri
Aşık Halil's, from Sivas,life,art and poems
- Tez No: 605544
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GÖKHAN TARIMAN CENİKOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Türk Halk Edebiyatı, Âşık Edebiyatı, Sivas, Âşık Halil, Turkish Folk Literature, Âşık Literature, Sivas, Âşık Halil
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 283
Özet
Geçmişi yüzyıllar öncesine dayanan köklü ve milli değerimiz olan Âşık Edebiyatı, Türk Halk Edebiyatı'nın belkemiği konumunda yer alır. Geçirdiği değişimlerle birlikte Âşık Edebiyatı'nın Anadolu'da kendi kimliğiyle var oluşu 15. yüzyılın sonları ile 16. yüzyılın başlarına tekabül eder. Âşık Edebiyatı geleneğinin Anadolu'daki temsilcileri içinde ise şüphesiz Sivaslı âşıkların yeri çok önemlidir. Günümüzde yetkinliği ve icrası giderek zayıflayan Âşık Edebiyatı'nın en önemli kentlerinden biri olan Sivas bu alanda çok sayıda temsilciye sahiptir. Kayda geçmemiş veya eserleri kaybolmuş âşıkları saymazsak yaklaşık 260 civarında Sivaslı âşıktan söz etmek mümkündür. Bu durumda Sivas, geleneğin devam ettiği nadir yerlerdendir. Âşıklık geleneğinin devam ettiği Sivas'ta, çalışma konusu olarak seçilen Âşık Halil bu geleneğin içinde yer alan bir âşıktır. Âşık Halil'in yazdığı şiirler çeşitli çevreler tarafından zamanla fark edilse de konu ile alakalı çalışma yapılmamıştır. Bu çalışmada Âşık Halil'in çeşitli açılardan hayatı, âşıklığa başlaması ve bu gelenek içindeki yeri ele alınmıştır. Ayrıca 125 şiiri konularına göre tasniflenip detaylı bilgi vermesi açısından her bir şiirin hangi olay veya duygu yoğunluğu üzerine yazıldığı bilgisi de çalışmada yer almaktadır. Her şiir için teknik açıdan inceleme yapılmıştır. Şiirlerin sanatsal açıdan ele alınışları şiirlerinden örneklerle birlikte çalışmada yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
There is Âşık Literature in the position of being the backbone of the Turkish Folk Literature, which has a deep rooted and centuries-old history. With the changes it has made, the existence of Âşık Literature in Anatolia by its own identity corresponds to the beginning of the 15th century and the beginning of the 16th century. Undoubtedly, the place of Sivas is very important in the representatives of this literature in Anatolia. Sivas, one of the most important cities of Âşık Literature, which is getting weaker and weaker nowadays, has a lot of representatives in this area. It is possible to talk about around 260 âşık who are from Sivas, except those who are lost and those who are unregistered. In this case, Sivas is a rare place where your tradition still continues. Sivas where the tradition of âşıklık continues, is hometown of Âşık Halil who was chosen as the subject of study. The poems written by Âşık Halil can be realized in different environments although they are noticed over time. In this study, Âşık Halil's life from various angles, the beginning of wisdom and its place in this tradition are discussed. In addition, 125 poems are classified according to the subjects and how each poem was written on the feelings and events. Every poem in this study has been studied technically. The artistic aspects of poetry are included in working with poems from examples.