Toplam kalite yönetimi uygulamalarının kurum performansına etkisi ve kalite ödülü almış bir belediye örneği
The effects of total quality management practises on the organizational performances and a sample of a municipality which received the quality award
- Tez No: 605553
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CENGİZ DURAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Toplam Kalite Yönetimi, Kalite Ödülleri, Kurum Performansı, Total Quality Management, Quality Awards, The Organizational Performance
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 149
Özet
Yeni küresel ortamın zorlukları ile birlikte artan rekabet koşullarında işletmeler varlıklarını devam ettirebilmek ve faaliyetlerini sürdürebilmek için daha yüksek kalite seviyelerine ulaşmak zorunda olduklarının farkına varmışlardır. İşletmeler açısından artan bu rekabet, üründe ve hizmette kuruluşların kalite anlayışına bakış açılarını değiştirmiştir. Kalite konusuna ilişkin kapsamlı olarak yaklaşımda bulunan toplam kalite yönetimi ve uygulamalarının, çoğu ülkede başarılı olması, ülkeleri ve işletmeleri bu yönetim anlayışına doğru çekmiştir. Bu sebeple toplam kalite anlayışını yaygınlaştırmak ve teşvik etmek için kalite ödülleri verilmeye başlanmıştır. Bu ödüllere ait kriterler, işletmelerin yönetimde mükemmelliğe ulaşabilmek amacıyla yol gösterici olan modelleri kendi sistemlerine entegre etmektedirler. Birçok kurum ve kuruluş kalite ödülü model kriterlerine göre yönetim hedeflerini belirler ve bu kriterler dahilinde performanslarını değerlendirmektedirler. Bu doğrultuda hizmet odaklılık, sürekli iyileşme, takım çalışması, liderlik, tedarikçi kalitesi ve eğitim gibi Toplam Kalite Yönetimi Uygulamalarının kurum performansına nasıl yansıdığının belirlenmesi amaçlanmıştır. Araştırmada toplam kalite yönetimi ve uygulamaları konusu detaylı olarak incelenmiştir. Japonya'da verilen Deming Ödülü, Avrupa Kalite Ödülü(EFQM), Malcolm Baldrige Ödülü ve Toplam kalite yönetimi konusunda verilen KalDer ve ödül süreçleri incelenip, Mükemmellikte Yetkinlik Ödülü alan Beşiktaş Belediyesi'nin çalışanlarına ve yöneticilerine anket uygulaması yapılarak elde edilen sonuçlar analiz edilip yorumlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Owing to the conditions of competition which is increased by the challenges of global marketing, the organizations realized that they are obliged to reach the higher quality levels in order to carry on their performances. This increasing rivality has altered and developed the point of view to the sense quality of the services and productions of the organizations. Because of the fact that total quality management practise that have comprehensive approaches tonthe sense of quality achieved great successes, many countrie and organizations are effected by this management mentality and they strongly determined to activate it. Therefore; it has been started in offering quality awards so as to extend the conception of total quality management and encourage the organizations to practise that conception. The criteria of the awards lead the organizations to integrate the guiding models to their own management systems so that they could achieve perfection. Accordingly, it has been aimed to adjus the organizational performance reflection of the Total Quality Management Practises such as having the characteristic of being service – oriented, leadership, process management, workforce focus, teamwork and the quality of the suppliers. In this research, the theme of Total Quality Management and Practises have been examined in details. The Deming Award which has been granted in Japan, European Foundation For Quality Management (EFQM), Malcolm Bridge Award and Kalder Award which is granted for the succcess of Total Quality Management and the processes have been analysed in details. The executives and the employees of The Municipality of Besiktas, Istanbul have been conducted a survey including questions on The Total Quality Management and The Award they received. Subsequently, the survey results have been analysed and interpreted.