Modern resmin gelişim sürecine geleneksel figüratif etkiler kazandıran Marc Chagall'a dair
About Marc Chagall who brought traditional figurative effects in the development process of modern art
  1. Tez No: 605559
  2. Yazar: ESRA BÜTÜN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. PELİN AVŞAR KARABAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Modernizm, Modern Resim, Modern Sanatçılar, Marc Chagall, Modernism, Modern Art, Modern Artists, Marc Chagall
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 189
Özet
Yeni Dünya'nın keşfi, Reform hareketlerinin başlaması ve örnek alınan Fransız Devrimi'yle 18. yüzyılda Erken Modern Dönem'e gidilmiştir. Fransız Devrimi'nin getirdiği değişen ekonomik yapı; 18. Yüzyıl sonu ile 19. Yüzyılın ikinci yarısında Sanayi Devrimi'nin doğuşuna zemin hazırlamıştır. Bu dönemde ilk inşaların mağara resimleri yapması ve Uruk Kralı'nın gücünü anlatan“Gılgamış”destanının herkesçe anlaşılabilmesi için hikayeyi görselleştirme yöntemine başvurulmasıyla resim sanatının doğuşunda ilk adımlar atılmıştır. 19. yüzyılda sanatta klasik anlayışa yönelim olmuş; Rokoko, Klasisizm ve Empresyonizm gibi sanat üslupları; 20. yüzyılın başına kadar uygulanmıştır. 20. yüzyılda ise endüstri ve teknoloji çağı ile ressamlar; gerçeklere bağlı kalarak, sanatsal bir tavır olan modern sanatı meydana getirmişlerdir. Modern sanat içerisinde sanatçıların fantezilerini yansıtan Simgecilik akımına Klimt, melankolik anlatımlara hizmet eden Dışavurumculuk akımına ise Munch öncülük etmiştir. Resim sanatını güçlendiren çığırtkan renk kullanımıyla Fovizm akımının temsilcisi Matisse iken, nesne-figür ve mekanların boyutlandırılması akımı Kübizm'in ise Braque'dır. Hareketin zamandaki karşılığını arayan Balla Fütürizm'e, 1. Dünya Savaşı'nın yaşanmasıyla tramvatik karşıtlık olgusuna hizmet eden Duchamp Dadaizm'e hizmet etmiştir. Gerçekten kaçan bilinçaltı ressamı Magritte Gerçeküstücülük akımına ve müziğin karşılığını ruhsal yolculukta arayan Kandinsky ise Soyut Dışavurumculuk akımına öncülük etmiştir. Bu dönemde hiçbir akıma öncülük etmeyen modern sanatçı Chagall ise; bu sanat akımlarından etkilerle mutlu çocukluk ve evlilik hayatıyla, kendine özgü geleneksel temalı, modern figüratif anlayışta eserler üretmiştir. Chagall'ın stilize edilmiş figür-mekan-hayvan figürleri, çeşitli baskı-vitray-illüstrasyon denemeleri, mutluluk ile din temalı eserleri ve ustaca kullanılan renk skalası; modern sanat akımlarından bağımsız bir üslup hareketi doğurmuştur. Bu bağlamda sanatçının modern resim sanatına kalıcı ve özgün bir imza attığı söylenebilir.
Özet (Çeviri)
With the discovery of the New World, the starting of the Reform movements and the exemplary French Revolution led to the Early Modern Revolution in the 18th century. The commercial outcomes of French Revolution had set the ground for the Industrial Revolution in the 19th century and in this period the first steps of painting were taken by referring to the method of visualizing the story in order to be understood by ancient civilizations. In the nineteenth century, there was a tendency towards classical understanding in art and art styles such as Rococo and Impressionism were applied until the beginning of the 20th century. In the 20th century, with the age of industry and technology, painters and artists have brought out the modern art which is an artistic attitude, adhering to the facts. Within the modern art, Klimt pioneered the Symbolism movement that reflects the fantasies of the artists and Munch pioneered the expressionist movement which served melancholic expressions. While the representative of the Fauvism movement is Matisse with the use of vigorous colors that strengthens the art of painting, Braque is the representative of Kubism which gives dimension to the objects, figures and space. Balla who was seeking for the moment on the motion served Futurism and Duchamp, who contributed to the traumatic opposition fact due to the First World War, served Dadaism. Magritte -the subconscious painter- who escaped from the truth, pioneered the movement of Surrealism and Kandinsky, who sought the response of the music in a spiritual journey, pioneered the Abstract Expressionism movement. Chagall, a modern artist who does not lead any movement in this period, has produced artworks in his own unique traditional theme and a modern figurative understanding, with happy childhood and marriage life influenced by these artistic trends. Chagall's stylized figure-space-animal figures, various print-stained-glass painting illustrations, happiness and religion-themed artworks and skillfully used color scale, created an independent style movement from modern art movements. In this context, it can be said that the artist left a permanent and original mark in the modern painting art.