Sınır ötesi eğitim faaliyetlerinin psikolojik alt yapısı: Türkiye örneklemi
Psychological infrastructure of cross-border educational activities: A Türkiye sample
  1. Tez No: 976247
  2. Yazar: HACER BETÜL UYAR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FATMA TURAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Kültürel Adaptasyon, Genel İyi Oluş, Uluslararası Öğrenciler, Ekonomik Durum, Psikoloji, Eğitim psikolojisi, Gelişim psikolojisi, Kitle psikolojisi, Sosyal psikoloji, Sosyopsikoloji, Sosyopsikolojik etki, Sosyopsikolojik yapı, İletişim psikolojisi, İnsan psikolojisi, Cultural Adaptation, General Well-Being, International Students, Economic Status, Psychology, Education psychology, Development psychology, Mass psychology, Social psychology, Communication psychology, Human psychology
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uygulamalı Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uygulamalı Psikoloji Bilim Dalı
Özet
Küreselleşme ve artan göç hareketleri sonucunda farklı ülkelerden gelen öğrencilerin yükseköğretim kurumlarında eğitim alması yaygın bir olgu haline gelmiştir. Bu durum, öğrencilerin kendi ülkelerinden farklı kültürel ortamlara uyum sağlama gerekliliğini beraberinde getirmektedir. Kültürel adaptasyon süreci; bireyin yeni bir toplumsal, akademik ve kültürel çevreye uyum sağlamasını ifade ederken, genel iyi oluş kavramı ise bireyin yaşam doyumunu, psikolojik ve sosyal işlevselliğini kapsamaktadır. Uluslararası öğrencilerin yaşadıkları kültürel adaptasyon güçlükleri, yalnızca akademik başarılarını değil, aynı zamanda psikolojik iyi oluş düzeylerini de etkileyebilmektedir. Bu bağlamda, araştırmanın amacı, Türkiye'de öğrenim gören uluslararası üniversite öğrencilerinin kültürel adaptasyon düzeyleri ile genel iyi oluşları arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Araştırmanın örneklemini 18-35 yaş aralığında öğrenim gören 120 uluslararası üniversite öğrencisi (79 kadın,41 erkek) oluşturmaktadır. Katılımcılardan elde edilen veriler, Demografik Bilgi Formu, Kültürel Adaptasyon Ölçeği ve Genel İyi Oluş Ölçeği kullanılarak toplanmıştır. Ayrıca öğrencilerin demografik durum değişkenleride kontrol değişkeni olarak değerlendirilmiştir. Araştırma verilerinin analizinde SPSS 25.0 programı kullanılmış ve değişkenler arasındaki ilişkiler Pearson korelasyon analizi ile test edilmiştir. Elde edilen bulgulara göre, kültürel adaptasyon ile genel iyi oluş arasında pozitif yönlü ve anlamlı bir ilişki bulunmuştur (r = ,291; p < ,01). Bu sonuç, öğrencilerin kültürel adaptasyon düzeyleri arttıkça genel iyi oluş düzeylerinin de yükseldiğini göstermektedir. Ayrıca ekonomik durum ve cinsiyet değişkeni kontrol edildiğinde de kültürel adaptasyon ile genel iyi oluş arasındaki ilişkinin anlamlılığını koruduğu belirlenmiştir. Deskriptif istatistikler incelendiğinde, katılımcıların kültürel adaptasyon ortalamasının (X̄ = 244,60; SS = 37,92) genel iyi oluş ortalamasına (X̄ = 39,76; SS = 9,47) kıyasla daha yüksek düzeyde olduğu görülmüştür. Araştırma bulguları, kültürel adaptasyonun uluslararası öğrencilerin iyi oluşlarını etkileyen önemli bir faktör olduğunu ortaya koymaktadır. Özellikle yeni bir kültürel çevreye uyum sağlama sürecinde yaşanan zorlukların, psikolojik iyi oluş üzerinde olumsuz etkiler yaratabileceği; buna karşın güçlü bir kültürel adaptasyonun öğrencilerin yaşam doyumlarını, sosyal ilişkilerini ve psikolojik dayanıklılıklarını artırabileceği sonucuna ulaşılmıştır. Ayrıca ekonomik durumun öğrencilerin adaptasyon ve iyi oluş süreçlerinde dolaylı bir etkiye sahip olabileceği gözlenmiştir. Kadınların kültürel adaptasyon düzeylerinin erkeklere kıyasla daha yüksek olduğu görülmüştür. Bu doğrultuda, üniversitelerin uluslararası öğrencilere yönelik kültürel adaptasyon programları geliştirmeleri, psikolojik danışmanlık ve sosyal destek hizmetlerini güçlendirmeleri önerilmektedir. Araştırma sonuçları, yalnızca bireysel düzeyde değil, aynı zamanda kurumsal ve politik düzeyde de önem taşımakta olup, uluslararası öğrencilerin eğitim hayatlarına daha sağlıklı bir şekilde devam edebilmeleri için yol gösterici olabilecek niteliktedir.
Özet (Çeviri)
Globalization and increasing migration movements have made it common for students from different countries to pursue higher education abroad. This situation requires students to adapt to new cultural environments that differ from their home countries. Cultural adaptation refers to the individual's ability to adjust to a new social, academic, and cultural environment, while general well-being encompasses life satisfaction, psychological health, and social functioning. Difficulties experienced in the cultural adaptation process may affect not only the academic achievement of international students but also their psychological well-being. In this context, the aim of the present study is to examine the relationship between cultural adaptation and general well-being among international university students studying in Turkey. The study sample consisted of 120 international students aged between 18 and 35 (66 female, 54 male). Data were collected through the Demographic Information Form, the Cultural Adaptation Scale, and the General Well-Being Scale. In addition, economic status was included as a control variable. The data were analyzed using the SPSS 25.0 program, and Pearson correlation analysis was conducted to examine the relationships between the variables. The findings revealed a positive and significant relationship between cultural adaptation and general well-being (r = .291; p < .01). This result indicates that as students' cultural adaptation levels increase, their overall well-being also improves. Furthermore, when the economic status variable was controlled, the significant relationship between cultural adaptation and well-being remained. Descriptive statistics showed that participants' mean score for cultural adaptation (M = 244.60; SD = 37.92) was relatively higher compared to their mean score for general well-being (M = 39.76; SD = 9.47). The results highlight that cultural adaptation is a crucial factor influencing the well-being of international students. Difficulties in adapting to a new cultural environment may negatively affect psychological well-being, whereas successful cultural adaptation can enhance life satisfaction, social relationships, and psychological resilience. Moreover, economic status appears to play an indirect role in students' adaptation and well-being processes. Based on these findings, it is recommended that universities develop cultural adaptation programs, strengthen psychological counseling services, and provide effective social support systems for international students. The results of this study are significant not only at the individual level but also at the institutional and policy levels, offering valuable insights for promoting the well-being of international students and supporting their academic and personal development.