Markalaşma sürecinde Türkiye'nin marka değer analizi
Brand value analysis of Turkey during the branding process
- Tez No: 605587
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜSAMETTİN İNAÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Marka Değeri, Küreselleşme, Pazar, Türkiye, Brand Value, Globalization, Market, Turkey
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
Endüstrileşen hayatın günümüze en büyük getirilerinden birinin de gerek uluslararası gerek ulusal çapta markalar arası rekabet olduğu bir gerçektir. Bununla birlikte dünyanın giderek küreselleşen bir hal alması marka rekabetini, işletme boyutundan ülkeler arası boyuta kadar taşımıştır. Bu durum, ülkelerin kendilerinin de birer marka olduğu söylemine kadar gelen boyutlara ulaşmıştır. Markaların kökenleri ve piyasa değerleri incelendiğinde ülkenin marka değerinin, ürünün veya işletmenin marka değeri üzerinde de göz ardı edilemez bir etkiye sahip olduğu görülmektedir. Bu bağlamda ülkelerin marka değerlerinin belirlenmesi de küresel piyasalarda markaların başarısı için önemli bir paya sahip olduğu düşünülmektedir. Bu doğrultuda yapılan çalışmada Türkiye'nin literatür araştırması ve örnekler üzerinden marka değer analizinin yapılması amaçlanmaktadır. Elde edilen sonuçların, Türkiye'nin bir marka olarak performansının değerlendirilmesinde, bunun Türkiye kökenli markalar üzerindeki etkisinin belirlenmesinde ve gelecek dönemlere yönelik marka stratejilerinin oluşturulmasında katkı sağlaması beklenmektedir.
Özet (Çeviri)
Industrialization brought a competitive atmosphere among brands in both global and local markets. However, it is seen in the last years that this competitive atmosphere growth from inter-business area to the inter-country area because of the constant globalization. This have even led to the statement of branding of the countries. It is seen that origin of a brand has enormous effects on the success of it in the global market. This is why it is important to understand brand value of each country for prediction of success of companies and products in the global market as a brand. In parallel with this idea, the current study aims to understand of brand value of Turkey with deep analysis through literature. It is expected that the current study will contribute to the evaluation of success of Turkey as a brand in the global market and to the effect of brand value of Turkey on the brand value of Turkish brands. Thus, the current study will help scholars to the process of creating strategies for increasing brand value of Turkey.