İBB Atatürk Kitaplığındaki Bel_Yz_K1339 numaralı şiir mecmuasının ʿMecmuaların Sistematik Tasnifi Projesi'ne (MESTAP) göre tasnifi ve transkripsiyonlu metni
The classification of the poetry mecmua and its transcriptional text, numbered Bel_Yz_K1339 located in thelibrary of istanbul metropolitan municipality (IMM), according to the MESTAP project
  1. Tez No: 605601
  2. Yazar: HİLAL NUR KIRCI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. KADİR GÜLER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Classical Turkish Literature, Journal, MESTAP, Anthology, Poem
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 267
Özet
Arapça cem' kökünden türeyen mecmua kelimesi anlam bakımından dağınık şeyleri bir araya getirmek, toplamak, derlemek, biriktirmek ve tertip etmek anlamlarına gelmektedir. Mecmua kelimesini edebî bir ıstılah çerçevesinde ele aldığımızda, farklı şahıslara ait metinlerin ya da şiirlerin, bir araya getirilmek suretiyle, oluşturulan eserler bütünü anlamına gelmektedir. Mecmuaları günümüzdeki edebiyat dergileri veya seçilmiş şiirlerden oluşan kişisel 'şiir defterleri' olarak da görebiliriz. Günümüzdeki antolojilerin vasıflarını taşıyan bu eserler, derleyicisinin şahsi zevklerini, inanışlarını, devrinin dil özelliklerini ve edebî eğilimlerini de yansıtan niteliktedir. Şiir mecmuaları klāsik Türk edebiyatını tahlil ve tahkik etmede kaynaklık eden önemli eserlerdir. Arap harfli metnini günümüz harflerine aktardığımız bu mecmua, İBB Atatürk Kitaplığındaki Bel_Yz_K1339 katalog künyeli şiir mecmuasıdır. Mecmuanın Elîfîzāde Feyzullāh tarafından derlendiği belirlenmiştir. Araştırmamız mecmuanın ortaya çıkışı ve geniş bir tanıtımının yapıldığı ve mecmuaya dair muhtelif bilgilerin yer aldığı ve de bunların yanı sıra Mecmuaların Sistematik Tasnifi Projesi (MESTAP) kapsamıyla alākalı hususları içeren giriş bölümü ile birlikte toplam üç bölümden meydana gelmektedir. Birinci bölümde; nüshā özelliği ve tertibi, mecmuanın ihtivā ettiği şairler, hayatları ve şiir sayıları, şiirlerin nazım şekilleri ve ölçüleri, muhteva bilgisi ve müstensihin tanıtımı yer almaktadır. İkinci bölümde, mecmuanın MESTAP'a göre tasnif edilmiş metni, üçüncü bölümde ise, mecmuanın transkripsiyonlu metni, tezin sonuç kısmı, mecmuanın tıpkıbasımı ve dizinine yer verilmiştir. Anahtar Kelimler: Klāsik Türk Edebiyatı, Mecmua, MESTAP, Antoloji, Şiir
Özet (Çeviri)
Journal is an Arabic word in terms of origin and it comes from the mecmu, which is derived from the“cem”'s gauger, which means collect, to bring together scattered things, to gather, to accumulate, to compose. When we consider the journal word in a literary context means the whole of works created by bringing together text or poems belonging to different people. We may also regard journals as personal 'poem books' composed of literary journals or selected poems of our day. These works, which are close to the anthropological qualities of our day, also provide information about the personal taste of the composer and the literary tendencies of the time. These works bearing the qualities of today's anthologies reflect the personal tastes, beliefs, language characteristics and literary tendencies of the composer. Journal of poem are the important works that originate in analyzing and quest classical Turkish literature. This journal, which we have translated the Arabic script into today's letters, is a catalog-oriented journal of poem of Bel_Yz_K1339 in the library of Atatürk. It has been determined that Mecmuan is collected by Elîfîzāde Feyzullāh. In our research, the emergence of journal and its wide introduction and the various information about the journal, as well as the introduction including matters about Systematic Classification Project of Journals (MESTAP), presented in three sections. There are copy feature and its scheme, poets involved in the journal, theirs life and poem numbers, syllabic meters and measures, content knowledge and introduction of scribe in the first part. In the second part, there is classified according to MESTAP, in the third part, there are the transcriptional text of journal, the conclusion part of the thesis, facsmile and index of the journal.