Sergilerde ziyaretçi dolaşımının düzenlenmesine yönelik bir android uygulaması önerisi
An android application proposal for regulating visitor circulation in exhibitions
  1. Tez No: 605624
  2. Yazar: ÜNAL UÇAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖMER KUTAY GÜLER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Müzecilik, İç Mimari ve Dekorasyon, Fine Arts, Museology, Interior Design and Decoration
  6. Anahtar Kelimeler: Google Android, Mobil Uygulamalar, Sergi Tasarımı, Ziyaretçi Davranışları, Google Android, Exhibition Design, Mobile Applications, Visitor Behavior
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Grafik Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
Sergi tasarımı pek çok farklı değişkenin bir arada yorumlanmasını gerektiren, çok bilinmeyenli bir problem çözme sürecidir. Sergi tasarımı sürecinde ziyaretçilerin dolaşım davranışlarının anlaşılması ve bu bilginin tasarım kararlarını yönlendirmesi sonucunda ziyaretçi memnuniyeti artırılabilir. Bu çalışma kapsamında sergi düzenlenmesinde tasarımcıya karar verme sürecinde destek olması amacıyla Google Android Platformu üzerinde taşınabilir aygıtlarda çalışacak bir uygulama geliştirilmiştir. Söz konusu uygulama literatür taraması sonucunda oluşturulmuş 20 tasarım kriteri ve bu kriterler için geri bildirim aracı olarak geliştirilmiş 33 görseli kapsamaktadır. Kullanıcı tasarım sürecinin çeşitli aşamalarında uygulama ara yüzü ile bu görsellere ulaşabilir ve üzerinde çalıştığı sergi düzenlemesinin hata ve eksikliklerini giderebilir. Söz konusu 20 tasarım kriteri şu 7 ana başlığı kapsamaktadır: (1) serginin hedef kitlesini anlamak; (2) sergi alanının planlanması; (3) sergi elemanları arasındaki ilişkiler; (4) ziyaretçi dolaşımının planlanması; (5) ziyaretçi dolaşımının sürekliliği; (6) ziyaretçilerin zaman ve dikkat sınırlılıkları; (7) çıkış ve geri dönüş davranışları. Bu tez çalışmasında geliştirilen bu uygulamanın etkinliği farklı tasarım branşlarından 48 öğrencinin katılımıyla gerçekleştirilen bir deney ile irdelenmiştir. Örneklem, deney ve kontrol gruplarına bölünmüş ve her bir katılımcıdan verilen sergi alanını planlanması istenmiştir. Bu süreçte deney grubu geliştirilmiş olan android uygulamasını kullanırken kontrol grubu ise yazılı tasarım kriterlerinden faydalanmıştır. Bulgular, tez kapsamında geliştirilmiş olan android uygulamasının tasarımcıya, sergi düzenlenmesi sürecinde pek çok konuda fayda sağladığına işaret etmektedir.
Özet (Çeviri)
Exhibition design is a problem-solving process with multiple unknowns that requires multiple variables to be interpreted together. It is possible to improve visitor satisfaction by understanding visitor behavior and by using this knowledge to steer the exhibition design process. In this study an application for mobile devices was developed on the Google Android Platform for aiding decision making throughout exhibition design processes. This application encompasses 20 criteria developed through an extensive literature survey and 33 images developed as visual feedback for the criteria content. The user can access the images at any point during the design process and solve any problems or deficiencies the exhibition design might face. These 20 criteria cover the following 7 overarching categories (1) understanding the target audience of the exhibition; (2) planning the exhibition area; (3) relationships between exhibit elements; (4) planning the visitor circulation; (5) continuity of visitor circulation; (6) time and attention limitations of visitors; (7) exit and backtracking behavior. In order to evaluate the android application developed for this thesis an experiment involving 48 students from various design disciplines was conducted. The sample was divided into treatment and control groups, and each participant was asked to design a given exhibition space. The treatment group utilized the android application and the control group only benefited from the written criteria. The findings indicate that the android application developed in this thesis to be beneficial in numerous ways throughout the exhibition design process.