Kırşehir basınına göre 1950 ve 1965 yılları arası Kırşehir'in sosyo-ekonomik meseleleri
The socio-economic issues of Kırşehir between 1950 and 1965by Kırşehir press
  1. Tez No: 605687
  2. Yazar: ÖMER BEDİR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YAŞAR ZORLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gazetecilik, Journalism
  6. Anahtar Kelimeler: Yerel Basın, 1950-1965 Dönemi, Sosyo-Ekonomik Meseleler, Kırşehir, Kırşehir basını, Local Press, 1950 and 1965 Period, Socio-Economic Issues, Kırşehir, Kırşehir press
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gazetecilik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Gazetecilik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 148
Özet
Bu çalışmada, 1950 ve 1965 yılları arasında Kırşehir'in sosyo-ekonomik meseleleri başta olmak üzere Kırşehir'de konuşulan ve tartışılan konuların Kırşehir basını üzerinden analizi amaçlanmaktadır. Kırşehir basınının evren olarak belirlendiği çalışmada Kırşehir basını içerisinden Kırşehir Vilayet Gazetesi, Yeni Kırşehir, Kırşehir Sesi, Kırşehir Postası, Kırşehir ve Halkın Sesi gazeteleri örneklem olarak seçilmiştir. 1950-1965 dönemini kapsayan 15 yıllık dönemde Kırşehir'in sosyo-ekonomik meselelerinin Kırşehir basınından incelenmesini konu alan ve Kırşehir basını hakkında bilgilerin de yer aldığı bu çalışma gerçekleştirilirken sosyo-ekonomik konular başta olmak üzere Kırşehirliler tarafından tartışılan meseleler belirlenmiştir. Kırşehir basınının konuya bakış açısı betimleme yöntemiyle ele alınmıştır. Ayrıca çalışma; dönemi, Kırşehir'i ve yerel basını ele alan çeşitli akademik çalışmalar, kitaplar ve resmi yayınlarla desteklenmiştir. İncelemede daha çok Kırşehir'in sosyal, ekonomik ve kültürel olarak yaşanan sorunlarını ve bu çerçevede gerçekleşen tartışmaları ele alan haberlerin incelemesi yapılmıştır. Çalışmada, Kırşehir basınının milli ve manevi gelişmeler ile ilde yaşanan sosyo-ekonomik olaylar karşısında bölge halkının sesi olma ve toplumu bilgilendirme görevini yerine getirdiği saptanmıştır. Kırşehir basınının, ülke genelini ilgilendiren kimi olaylar karşısında milli bir tavır sergilediği incelemeler neticesinde ulaşılan sonuçlar arasındadır. Kırşehir basınının yayımlandığı yörenin sorunlarına karşı duyarsız kalmadığı görülmüştür. Tüm bunlara ek olarak, Kırşehir basınında, Kırşehirli yazar ve şairlerin yazılarıyla tartışılan konulara yorum getirdiği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to analyze the issues discussed and discussed in Kırşehir, especially the socio-economic issues of Kırşehir between 1950 and 1965, through the Kırşehir press. In the study where Kırşehir press was determined as the universe, Kırşehir Vilayet Newspaper, Yeni Kırşehir, Kırşehir Voice, Kırşehir Post, Kırşehir and Halkın Voice were selected as the sample. During the 15-year period covering the 1950-1965 period, the study of the socio-economic issues of Kırşehir from the Kırşehir press and the information about the Kırşehir press was carried out. The point of view of the Kırşehir press on the subject was discussed with the description method. Also study; period, Kirsehir and the local press has been supported by various academic studies, books and official publications. In this review, the news that deals with the social, economic and cultural problems of Kırşehir and the discussions taking place within this framework were examined. It was determined that Kırşehir press fulfilled its duty of being the voice of the people of the region and informing the society in the face of national and spiritual developments and socio-economic events in the province. Kırşehir press, national events in the face of some events that are related to the country's general attitude is among the results reached as a result of investigations. It was observed that Kırşehir press was not insensitive to the problems of the region where it was published. In addition to all these, it is seen that Kırşehir writers and poets in Kırşehir press comment on the issues discussed with their writings.