Türkiye'de 1998-2018 yılları arasında sınıf eğitimi alanında yapılmış yüksek lisans tezlerinin incelenmesi
Examination of master thesis dissertations written in theprimary scholl teaching in Turkey
- Tez No: 605688
- Danışmanlar: PROF. DR. KAYA YILDIZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: sınıf eğitimi, lisansüstü tez, alan yazın, primary school education, master thesis, literatüre
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sınıf Öğretmenliği Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
Bu çalışmada Türkiye'deki birçok üniversitede yapılmış Sınıf Eğitimi alanındaki yüksek lisans tezleri incelenerek araştırmaların konusu, yöntemi ve eğilimlerinin sistematik analizleri yapılarak çalışma eğilimleri ortaya konması hedeflenmiştir. Veri toplama aracı olarak TC YÖK Yayın ve Dokümantasyon Daire Başkalığı Ulusal Tez Merkezi veri tabanından faydalanılmıştır. Veri tabanından 1998-2018 yılları arasında detaylı arama yapılarak“Sınıf Eğitimi Anabilim Dalı”,“Sınıf Eğitimi Bilim Dalı”,“Sınıf Öğretmenliği Ana Bilim Dalı”, ve "Sınıf Öğretmenliği Bilim Dalı'' şeklinde arama yapılarak onaylanan ve yayımlanan 1127 teze ulaşılmıştır. Ulaşılan tezlerden yıllara göre sayıları referans alınarak örneklem seçilmiştir. Örneklem seçilen 301 tezin künyesi, amacı yönteminin yanı sıra bulgular, tartışma, sonuç ve öneriler kısımları üzerinden araştırmanın betimlenmiştir. Ayrıca incelemeler yapılırken tarama modeli ve nitel veri toplama yöntemlerinden olan doküman incelemesi kullanılmıştır. Sonuç olarak tezlerin çoğunun nicel çalışmalar olduğu, betimsel tarama türünde yapıldığı, tezlerde çoğunlukla anket ya da likert tipi ölçekler kullanıldığı, sıklıkla öğretmenler ve ilköğretim öğrencileriyle çalışıldığı, daha çok t- testi, varyans analizi istatistiklerinin kullanıldığı belirlenmiştir. Ayrıca incelenen tezlerde en fazla tez çalışması yapan üniversitelerin sırasıyla Gazi Üniversitesi, 18 Mart Üniversitesi ve Marmara Üniversitesi olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
It was aimed to examine the subject of the master's thesis research done in universities in many areas in training classroom taking place at Turkey. The method of systematic analysis and trend studies aimed to reveal trends.In this study, thesis reached by Thesis Review Format developed using content analysis method was examined.The data collection tool was used from the database of the National Thesis Center of the YOK of Turkey.A total of 1127 thesis were approved and published by searching through Primary“School Education Department, Degree in Primary School Education, Department of Teacher Education”Sampling was selected by reference to the number of thesis reached by years.The descriptive and content analysis of the research was conducted on the findings, discussions, conclusions and recommendations parts of the 301 thesis chosen as sample, as well as the purpose, method and method.In addition, scanning model and document analysis, which is one of the qualitative data collection methods, was used. As a conclusion, it was determined that most of the theses were quantitative; were conducted descriptively; questionnaire or likert type scales were mostly used in thesis. Teachers and primary students were mostly worked with; t-test and variant analysis statistics were mostly used. It was also determined in the thesis analyzed that Gazi University, 18 Mart University and University of Marmara were the universities where thesis studies were respectively conducted.