Sosyal güvenlik reformunun genel sağlık sigortası kapsamında değerlendirilmesi: Ardahan ili örneği
Evaluation of social security reform within the scope of general health insurance, example of Ardahan province
- Tez No: 605793
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ALİ YILDIRIM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Sigortacılık, Siyasal Bilimler, Public Administration, Insurance, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Sosyal Güvenlik, Genel Sağlık Sigortası, Sosyal Riskler, Social Security, General Health Insurance, Social Risks
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ardahan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 195
Özet
Sosyal bir varlık olan insanoğlunun doğumundan ölümüne kadar temel ihtiyaçlarını karşılayarak hayatını sürdürmesi amacı, çalışma hayatı içerisinde birtakım faaliyetlerde bulunmasını zorunlu kılmıştır. Çalışma hayatı içerisindeki insanın sosyal, ekonomik, fiziksel ve mesleksel risk olgularıyla karşı karşıya kalmasıyla bireylerin gelirlerinde azalma, giderlerinde ve birtakım fiziksel ihtiyaçlarında artma gibi sonuçları ortaya çıkarmış ve bu sonuçlar sosyal güvenlik kavramını doğurmuştur. Bununla birlikte sosyal güvenliğe ilişkin işlevlerin yerine getirilmesi birtakım sosyal güvenlik araçlarına ihtiyacı gerektirmiş, sosyal sigortalar, sosyal yardımlar ve sosyal hizmetler kavramlarını da gündeme getirmiştir. Türkiye'de sosyal güvenlik sistemleri sosyal, siyasal ve ekonomik koşullara bağlı olarak sosyal sigortalar tekniğine dayalı birden fazla yapı olarak karşımıza çıkmaktadır. Birden fazla sosyal güvenlik kurumlarının varlığı, ülke nüfusunun yapısındaki birtakım nitel ve nicel değişiklikler, mevcut sistemlerde mali disiplinlerin olmaması, sosyal güvenlik finansman açıklarının giderek artması, mevcut yapıların bütün bireyleri koruma altına almadaki yetersizlikleri ve en önemlisi de mevcut sosyal güvenlik kurumlarının toplumun tüm kesimlerini kapsayamaması, yeni bir sosyal güvenlik reformunun oluşmasını gerekli kılmıştır. Yasa koyucu tarafından, sosyal güvenlik idari yapısı ile sigorta hak ve yükümlülükleri hakkındaki düzenlemeleri ihtiva eden Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu düzenlemesi yapılarak ve sosyal güvenlik kapsamı yeniden belirlenerek diğer sosyal güvenlik idari yapıları bir çatı altında toplanmış, nüfusun tamamını kapsayacak şekilde norm birliği sağlanmıştır. Bu çerçevede çalışmada Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası reformu öncesi ve sonrası veriler ele alınarak reformun Ardahan ilinde kapsamı ve etkinliği üzerine inceleme yapılmış ve ortaya çıkan sonuçlar yorumlanarak değerlendirmelerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
of Social Security Reform within the Scope of General Health Insurance, Example of Ardahan Province, Ardahan, 2019 The purpose of providing basic needs from birth until death of human being, which is a social being, necessitates some activities in working life. The social, economic, physical and occupational risks faced by the people in the working life resulted in decreasing incomes, increase in expenses and some physical needs of the individuals and gave rise to the concept of social security. At the same time, the fulfillment of the functions related to social security necessitated the need for a number of social security tools and brought the concepts of social insurance, social assistance and social services into the agenda. Due to the social, political and economic conditions, the social security system in turkey appears as multiple structure based on technic of social insurance. Existence of more than one social security institutions, some qualitative and quantitative changes in the structure of the population of the country, the lack of financial disciplines in the existing systems, the increasing number of social security financing deficits, the inability of existing structures to protect all individuals, and most importantly, the existing social security institutions cannot cover all segments of society necessitate a new social security reform. By the legislator, the Social İnsurances and General Health Insurance Law, which includes the regulations regarding the social security administrative structure and insurance rights and obligations, was reorganized and the social security scope was re-determined and the other social security administrative structures were gathered under one roof and the norm unity was reached to cover the whole population. Within this framework, by the data before and after the Social Insurance and General Health Insurance reform, examination were done about the scope and effectiveness of the reform in Ardahan and the results were interpreted and evaluated