Gelişimsel yetersizliği olan öğrencilere toplama işlemi öğretiminde video ipucuyla sunulan sayı doğrusu ile nokta belirleme tekniklerinin etkililiklerinin karşılaştırılması
  1. Tez No: 605837
  2. Yazar: AYŞE BETÜL BAYIRBAŞI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. OĞUZ GÜRSEL, YRD. DOÇ. DR. GÜL KAHVECİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Gelişimsel yetersizlik, matematik öğretimi, nokta belirleme tekniği, sayı doğrusu tekniği, toplama işlemi, video ipucu, Developmental disability, mathematics instruction, touch math technique, number line technique, addition, video prompting
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: European University of Lefke
  10. Enstitü: Yurtdışı Enstitü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Eğitim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 118
Özet
Bu çalışmada gelişimsel yetersizliğe sahip öğrencilerde sayı doğrusu (Number line) ve nokta belirleme tekniği (Touch math) ile gerçekleştirilen tek basamaklı sayılar ile tek basamaklı sayıların toplama işlemlerinin hangi teknik ile daha etkili olduğu araştırması üzerine durulmuştur. Araştırmanın amacı, gelişimsel yetersizliği olan öğrencilere video ipucu sunularak matematik öğretimi içerisinde temel toplama işlemlerinin öğretilmesinde sayı doğrusu tekniği ve nokta belirleme tekniği karşılaştırılarak etkililikleri ve verimliliklerinin incelenmesidir. Araştırmada tek denekli araştırma desenlerinden uyarlamalı dönüşümlü uygulamalar modeli kullanılmıştır. Araştırmaya Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde bulunan Güzelyurt Özgürlük İlköğretim Okulu ve Erdal Abit İlköğretim okullarında öğrenim gören ve sınıf tekrarı yapan 2'si kız 1'i erkek toplamda 3 öğrenci katılmıştır. Araştırmada video ipucu için araştırmacı tarafından geliştirilen videolar hazırlanarak kullanılmıştır. Araştırmanın sonunda, araştırmacı tarafından geliştirilen temel toplama işlemlerinin öğretimi için video ipucu destekli nokta belirleme tekniği ve sayı doğrusu tekniğinin uygulanmasında hangi yöntemin daha etkili olduğunu ve bu yöntemlerden hangisinin katılımcılar tarafından tercih edildiğine ilişkin veriler toplanarak grafikleştirilmiş ve yorumlanmıştır. Araştırma sonucunda elde edilen bulgular şöyledir: Uyarlamalı dönüşümlü uygulamalar modelinin kullanıldığı çalışmanın ortaya koyduğu sonuçlarda nokta belirleme tekniğinin etkililiğinin daha üst düzeyde olduğu saptanmıştır. Verimlilik çalışmalarının sonucu ise, her ne kadar nokta belirleme tekniğinin iki aşamada olması ve daha uzun öğretim sürecine ihtiyaç duyulduğu izlenimi oluşturmasına rağmen katılımcıların kısa sürede bu tekniği öğrenerek toplama becerilerini daha yüksek başarı ile gerçekleştirdikleri belirlenmiştir. Aile, öğretmen ve katılımcılardan elde edilen sosyal geçerlik verileri ışığında, nokta belirleme tekniğinin sayı doğrusu tekniği ile gerçekleştirilen toplama işlemlerine göre daha çok tercih edildiği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, it is emphasized that the students who have developmental disabilities are investigated by the technique of single-digit numbers and single-digit numbers by using the number line and touch math technique. The aim of the research is to examine the effectiveness and efficiency of the students with developmental disabilities by providing a video promting and comparing the number line technique and the touch point technique in teaching the basic addition procedures in mathematics teaching. In the research, an adapted alternating treatment comparison models were used as the single research designs. A total of 3 students participated in the research in Güzelyurt Özgürlük Elementary School and Erdal Abit Elementary School in the Turkish Republic of Northern Cyprus. The videos developed by the researcher and were used for the video prompting technique in the research. At the end of the research, the video prompting assisted touch math technique for teaching the basic addition procedures developed by the researcher, were more effective compared to number line technique, and data on which of these methods were preferred by the participants were collected and interpreted graphically. Findings obtained from the research were as follows: the results of the study using the adapted alternating treatment comparison model gave the impression that the effectiveness of the touch math technique was higher. The result of efficiency studies was that although the technique of touch math was performed in two stages this gave the clue that a longer teaching process was needed however, the participants learned the addition technique in a shorter period time compared to the number line technique. After collecting social validity data from the families, teachers and participants it was concluded that the touch math technique are more preferred than the number line technique.