Doğum ağırlığı %90 persentilin üzerinde olan (LGA) bebeklerin beş yıllık retrospektif değerlendirilmesi
Evaluation of newborns whose weight over %90 percentile in 5 years old
  1. Tez No: 605857
  2. Yazar: HÜSEYİN ALTAŞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET SAİT İÇEN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Large for gestational age, Diyabet, Makrozomi, Large for gestational age, Diabetes, Macrosomia
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı 2014-2018 yılları arasında kliniğimizde doğumu yaptırılan large for gestational age (LGA) bebeklerin ve annelerin doğum öncesi ve doğum sonrası parametrelerinin ve takip sırasında gelişen komplikasyonlarının değerlendirilmesidir. Materyal-Metot: Bu çalışmada Ocak 2014-Aralık 2018 tarihleri arasında Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Obstetri Kliniği'nde doğumu yaptırılan LGA bebekler ve LGA bebek doğuran hastalar retrospektif olarak değerlendirilmiştir. Bu çalışmaya 399 hasta dahil edildi. Hidrops fetalisi olan hastalar çalışmaya dahil edilmedi. Hastaların demografik özellikleri, gebelik ve bebek verileri, doğum şekli (vaginal doğum/sezaryen doğum), sezaryen yapılan hastaların sezaryen endikasyonları değerlendirildi. Veriler hastanenin elektronik hasta bilgi arşiv veri tabanından, hasta dosyalarından ve ameliyat notlarından ulaşılarak temin edildi. Bulgular: Hastaların ortalama yaşı 32,34±6,63, gravidaları 5,16±2,65 ve pariteleri 3,55±2,36 olarak tespit edildi. Hastaların gebelik haftaları 37,12±2,840 hafta, bebeklerin doğum ağırlığı 3922,46± 643,546 gr olarak tespit edildi. Bebeklerden erkek cinsiyet % 60,4 (241) , kız cinsiyet % 39,3 (158) tespit edildi. Hastaların % 28,5'inde diyabet, %11,3'ünde polihidroamniyozis, % 4'ünde plasental invazyon anomalisi, % 9'unda preeklampsi tespit edildi. Hastaların doğum şekli değerlendirildiğinde % 83,7 (334) hasta sezaryen yapıldığı ve en sık sezaryen endikasyonunun % 55,3 (184) ile geçirilmiş sezaryen olduğu tespit edildi. Komplikasyonlar değerlendirildiğinde; % 3,25 (13) hastada doğum sırasında komplikasyon gelişmiş olduğu tespit edildi. % 4,8 (19) hastanın bebeğinde fetal anomali tespit edilmiş olup en sık hidrosefali anomalisi görüldü. İnrauterin mort fetalis % 5,01 (20) hastada görüldü. LGA doğum oranına bakıldığında yıllara göre dağılımının benzer olduğu tespit edildi. % 52,6 (210) hastanın bebeğinin 4000 gr ve üstünde olduğu tespit edildi. Sonuç: LGA bebek insidansını en çok arttıran maternal sebeplerden biri olan diyabet oranı literatür ile uyumlu bulunmuştur. Maternal ve fetal morbidite ve mortalite açısından tüm gebeler tarama programlarına dahil edilerek diyabet taranmalı ve diyabet tanısı alan gebelere uygun tedavi verilerek sıkı kan şekeri takibi ile kontrol edilmelidir. LGA doğum oranının literatürde yapılan çalışmalarda yıllar geçtikçe artmış olmasına rağmen çalışmamızda benzer olarak tespit edildi. LGA bebeklerin büyük çoğunluğunu literatür ile uyumlu olarak makrozomik fetüsler oluşturmaktadır. Tüm tetkik ve tedavilere rağmen önlenemeyen LGA tespit edilen hastalarda uygun yaklaşım ile maternal ve fetal morbidite ve mortaliteyi azaltmak mümkün olabilir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to evaluate the birth and postpartum parameters of large for gestational age (LGA) babies and mothers who were delivered in our clinic between 2014-2018 and their complications during observation. Material – Method: In this study, mothers who gave birth babies who are LGA in the Department of Obstetrics and Gynecology, Dicle University, Faculty of Medicine, between January 2014 and December 2018 were evaluated retrospectively. A total of 399 patients were evaluated in this study patients with hydrops fetalis were not included in the study. Demographic characteristics of the patients, pregnancy and infant data, mode of delivery (vaginal delivery / cesarian section delivery) and cesarian section indications of cesarean section were evaluated. The data in this study were obtained from the hospital's electronic patient information archive database, patient files and surgical notes. Findings: The mean age of the patients was 32,34±6,63, the gravida was 5,16±2,65 and the parity was 3,55±2,36. The gestational age of the patients was 37,12±2,84 weeks and the birth weight of the babies was 3922,46±643,546 gr. Among the infants, male gender was found to be % 60,4 (241) and female gender was found to be % 39,3 (158). Diabetes was detected in % 28,5, polyhydroamniosis in % 11,3, placental invasion anomaly in % 4 and preeclampsia in % 9. When the delivery type of the patients was evaluated, it was found that % 83,7 (334) patients underwent cesarean section delivery and the most frequent cesarean indication was % 55,3 (184). When the complications were evaluated; % 3,25 (13) patients had complications during delivery. Fetal anomaly was found in the baby of % 4,8 (19) patients and hydrocephalus anomaly was the most common. It was found that % 5,01 (20) patients were intrauterine mort fetalis. When the LGA birth rate is examined, it is found that the distribution is similar by years. % 52.6 (210) of the patient's baby was found to be 4000 gr and above. Result: The rate of diabetes, one of the most maternal causes of LGA infant incidence, was found to be consistent with the literature. In terms of maternal and fetal morbidity and mortality, all pregnant women should be included in screening programs and diabetes should be screened and pregnant women diagnosed with diabetes should be treated with strict blood sugar monitoring. Although the LGA birth rate has increased in years in the literature, it was found to be similar in our study. Macrosomic fetuses constitute the majority of LGA babies in accordance with the literature. It is possible to reduce maternal and fetal morbidity and mortality in patients with LGA who cannot be prevented despite all tests and treatments.