Yoksul kadınlarda mutluluk anlayışı
Happiness in poor women master thesis
  1. Tez No: 605893
  2. Yazar: MERAL TEKE
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET KASIM ÖZGEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Poverty, Women Poverty, Happiness and Self Confidence
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Sosyal Alanlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 176
Özet
Yoksulluk ve mutluluk evrensel iki kavramdır. Yüzyıllar boyu insanlık tarihinin her evresinde var olmuşlardır. İnsanoğlu var oldukça da ne oldukları, nedenleri ve çözüm yolları üzerine bir sorunsal olarak görülmeye devam edeceklerdir. Yoksulluğu ve mutluluğu sadece ekonomik nedenlere dayandırarak açıklamak onları dar kalıplar içerisinde, tek yönlü değerlendirmek olacaktır. Yoksulluk ve mutluluk; psikoloji, felsefe, sosyoloji, iktisat, ilahiyat, tarih, siyaset vb. birçok disiplin içerisinde ele alınması gereken çok yönlü kavramlardır. İnsan doğumundan ölümüne kadar hep mutlu olma arzusu içerisindedir. Mutluluk, insanın hayatının amacı ve anlamıdır. Bu nedenle insan, daima kendine mutluluğu yaşatacak şeyi arar durur. Zenginin ve fakirin mutluluk anlayışı farklıdır. Şehirdeki insanın mutluluk anlayışı ile köydeki insanın mutluluk anlayışı birbirine benzemez. Bir erkekle bir kadının mutluluk anlayışı da birbirinden farklıdır. Özetle mutluluk tanımı bireyin nereden baktığına ve nasıl algıladığına bağlıdır. Bu nedenle hepimizin mutluluk tarifi farklıdır. Bu çalışmada; yoksul kadınların mutluluk ve özgüven anlayışlarının gelir seviyesi daha yüksek olan kamuda çalışan diğer kadınlara göre farklılık gösterip göstermediğini, bu değişkenler arasındaki ilişkiyi ölçerek incelemek ve betimlemek amaçlanmıştır. Araştırmaya; Sivas Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı'ndan yardım alan yoksul kadınlarla, gelir seviyesi daha yüksek olan Kamu Kurum ve Kuruluşlarında çalışan 373 kadın katılmıştır. Çalışmada Demografik bilgi formu, Yoksulluk Algısı bilgi formu, Öz güven Ölçeği ve Oxford Mutluluk Ölçeği kullanılmıştır. Yoksulluğun, kadının Mutluluk ve Özgüven anlayışını ve algısını ne derece etkilediği irdelenmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Poverty and happiness are two universal concepts. They have existed in all stages of human history for centuries. As long as human beings exist, they will continue to be seen as a problematic on what they are, their causes and solutions. Explaining poverty and happiness based solely on economic reasons would be to evaluate them in narrow pattern. Poverty and happiness; psychology, philosophy, sociology, economics, theology, history, politics and so on. are multi-faceted concepts that need to be addressed in many disciplines. Human beings always desire to be happy from birth to death. Happiness is the purpose and meaning of human life. For this reason, people always look for something that will make them happy. The happiness of the rich and the poor are different. The happiness of the people in the city and the happiness of the people in the village are not similar. The happiness of a man and a woman is different from each other. In summary, the definition of happiness depends on where the individual looks and how he / she perceives it. Therefore, the happiness for all of us is different. In this study; It is aimed to examine and describe whether the understanding poor women's happiness and self-esteem differs from other women working in public sector with higher income level by measuring the relationship between these variables. 373 women participated to this research in total. Some of them were from Sivas Social Aid and Solidarity Foundation who work for poor women and the others were working in public sector with in higher income level. Demographic information form, Poverty Perception information form, Self-confidence Scale and Oxford Happiness Scale were used in the study. It has been tried to examine to what extent poverty affects happiness and self-confidence understanding and perception of woman.