Effect of perceived parenting styles and childhood memories on emotional expression
Algılanan ebeveynlik stillerinin ve çocukluk dönemi anılarının duygusal dışavuruma etkisinin incelenmesi
  1. Tez No: 882337
  2. Yazar: İPEK MERCAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NESLİHAN ZABCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikiyatri, Psikoloji, Psychiatry, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Ebeveynlik Stilleri, Duygusal Dışavurum, Duygusal İfade, Çocukluk Anıları, Parenting Styles, Emotional Expression, Childhood Memories
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Algılanan Ebeveynlik Stillerinin ve Çocukluk Dönemi Anılarının Duygusal Dışavuruma Etkisinin İncelenmesi Bu araştırmanın amacı algılanan ebeveynlik stilleri ve çocukluk dönemi anılarının duygusal dışavuruma etkisinin incelenmesidir. Araştırmanın örneklemini yaşları 18-75 arasında 151 kadın, 109 erkek toplam 260 kişi oluşturmaktadır. Araştırmada Young Ebeveynlik Ölçeği, Çocukluk Dönemi Mutluluk/ Huzur Anıları Ölçeği ve Berkeley Duygusal Dışavurum Ölçeği kullanılmıştır. Sonuçlara göre, çocukluk dönemi mutluluk ve huzur anıları duygusal dışavurum ile pozitif yönde anlamlı bir ilişki göstermiştir. Annenin algılanan ebeveynlik stillerinin tümü birlikte duygusal dışavurumun %10'unu, babanın algılanan ebeveynlik stillerinin tümü birlikte duygusal dışavurumun %7'sini ve tüm değişkenler birlikte duygusal dışavurumun %15'ini açıklamıştır. Ebeveyni vefat etmiş kişilerin ebeveynlerinin ebeveynlik stilini daha olumlu hatırlama eğiliminde olduğu, kadınların erkeklere kıyasla duygularını daha çok ifade ettikleri, erkeklerin çocukluk anılarını kadınlara kıyasla daha olumlu değerlendirdikleri ve kadın katılımcıların algıladıkları ebeveynlik stillerinin erkek katılımcılara göre daha olumsuz olduğu sonuçlarına ulaşılmıştır. Birincil bakım vereni annesi ya da babası olmayan kişilerin, birincil bakım vereni annesi olan kişilere kıyasla annelerini daha kuralcı/kalıplayıcı olarak algıladıkları, birincil bakım vereni babası olan kişilerin, birincil bakım vereni annesi olan kişilere kıyasla annelerini daha duygusal bakımdan yoksun bırakıcı olarak algıladıkları sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Effect of Perceived Parenting Styles and Childhood Memories on Emotional Expression The purpose of this study is to examine the effects of perceived parenting styles and childhood memories on emotional expression. The study sample consisted of 260 individuals, 151 women and 109 men, aged between 18 and 75. The study employed the Young Parenting Scale to assess perceived parenting styles, the Early Memories of Warmth and Safeness Scale to evaluate the quality of childhood memories, and the Berkeley Emotional Expression Scale to measure the level of emotional expression. Memories of childhood warmth and safeness were found to be positively correlated with emotional expression. The maternal parenting styles account for 10% of the variance in emotional expression, while the paternal parenting styles account for 7%. Maternal and paternal parenting styles collectively account for 15% of the variance in emotional expression. Individuals whose parents had passed away recalled their parents' parenting styles in a more positive light. Women were observed to express their emotions more frequently than men, and men evaluated their childhood memories in a more positive manner than women. Female participants perceived their parents' parenting styles to be more negative than male participants. Individuals whose primary caregiver was neither the mother nor the father perceived their mothers as more normative compared to those whose primary caregiver was the mother, and those whose primary caregiver was the father perceived their mothers as more emotionally depriving compared to those whose primary caregiver was the mother.