Geleneksel Çanakkale seramiklerinden çıkışlı motif ve betimleme örnekleri
Motif and description examples from traditional Çanakkale ceramics
- Tez No: 605949
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞE GÜLER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Seramik, Geleneksel Çanakkale Seramikleri, Motif, Betimleme, Ceramics, Traditional Çanakkale Ceramics, Motif, Description
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Seramik Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
“Geleneksel Çanakkale Seramiklerinden Çıkışlı Motif ve Betimleme Örnekleri ”başlıklı yüksek lisans tezinde, 17. yüzyıl ve 20. yüzyıllar arasındaki Geleneksel Çanakkale Seramiklerinin kendilerinden çıkışlı sürdürülebilir motif ve betimlemeler çalışılması amaçlanmıştır. Tez çalışmasının kapsamı; Geleneksel Çanakkale Seramiklerinin tarihsel genel özellikleri ve motif ve betimlemelerin tanınması ve tanıtılması ve yeni motif ve betimlemelerin geliştirilmesinden oluşmaktadır. Geleneksel Çanakkale Seramikleri kendi içerisinde benzerliklerine rağmen her biri özgün ve tek olma karakteri taşımaktadır. Tezin uygulamalar kısmında bu özelliğe bağlı geliştirilen yöntem için üç yaklaşım belirlenmiştir. Birincisi; geleneksel motiflere bağlı kalarak motif geliştirmedir. Geleneksel Çanakkale Seramiklerinde yer alan çarkıfelek motiflerinin horoz ve tavuk figürü motifi şeklinde yorumlanmıştır. İkincisi; güncel Çanakkale'den izlenimler, Geleneksel Çanakkale Seramiklerinde uygulanan serbest fırça dekoru tekniği kullanarak betimlenmeye çalışılmış ve 'yelkenli sörf' ve 'olta balıkçılığı' betimlemeleri ile örneklendirilmiştir. Üçüncüsü, Çanakkale'de bulunan güncel 'deniz taşıtları' ve 'teknede olta balıkçılığı', geleneksel motiflerden yararlanılarak betimlenmiştir. Tez uygulamalarının sonuçlarına göre; Geleneksel Çanakkale Seramiklerinin, geleneksel ve çağdaş olarak sürdürülebilirliğinde motif ve betimlemeler, hem geleneksel süreklilik hem de çağdaş yorumlar için vazgeçilmez unsurlardır. Uygulamalardaki her üç yaklaşımda da Geleneksel Çanakkale Seramiklerinin her çağda sürdürülebilir olanaklar sunduğu anlaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this“Motif and Description Examples from Traditional Çanakkale Ceramics”entitled thesis, sustainable motifs and depictions of traditional Çanakkale ceramics between 17th and 20th centuries' studying is aimed. The scopes of the thesis are course's consistence of the recognition and introduction of the general historic features, motifs, and depictions of traditional Çanakkale ceramics and the development of new motifs and depictions. Despite their similarities, each of the traditional Çanakkale ceramics has unique characteristics. In the applications part of the thesis, three approaches that are developed based on these features are highlighted. Firstly, developing motifs based on traditional motifs. Passionflower motifs in the traditional Çanakkale ceramics were interpreted as rooster and chicken figures. Secondly, current impressions in traditional Çanakkale ceramics are tried to be depicted by using the free brush decor technique and exemplified with the descriptions of sailing surfing and angling. Thirdly, the current watercraft and angling on the boat from Çanakkale are described with traditional motifs. According to the results of the thesis applications, motifs and descriptions are indispensable elements for both traditional and contemporary consistence of the traditional Çanakkale ceramics. In all three approaches, Traditional Çanakkale Ceramics' offering sustainable opportunities in all ages is understood.