Sanayi ve hizmet sektörü çalışanlarında duygusal emeğin tükenmişlik üzerine etkisi, örgütsel dışlanmanın bu etkideki aracılık rolü üzerine bir araştırma, Mersin ili örneği
The effect of emotional labor on burnout in industrial and service sector workers, a research on the role of organizational exclusion in this effect, Mersin province case
  1. Tez No: 606068
  2. Yazar: SAİT MERT YARDIM
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDULLAH ÇALIŞKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Duygusal Emek, Tükenmişlik, Örgütsel Dışlanma, Emotional Labor, Burnout, Organizational Ostracism
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Toros Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
Bu çalışmanın amacı; insanların çalışma ortamından ne kadar etkilendiklerini, duygusal emek, tükenmişlik ve örgütsel dışlanma değişkenleri kullanılarak bilimsel bir çerçevede ortaya koymaktır. Araştırma öncesi son bölümde değişkenler arası ilişkiler literatür taraması yapılarak gösterilmiş, yerli ve yabancı örmekler sunulmuştur. Araştırma konusu 3 bölümden ve 51 sorudan oluşan anket formu ile SPSS paket programı kullanarak çözümlenmeye çalışılmıştır. Veriler Cronbach's Alpha analizi, Faktör analizi, Korelasyon ve Regresyon analizlerine tabi tutulmuştur. Araştırmadan elde edilen sonuçlara göre çalışanların tükenmişlik algılarının, cinsiyete göre farklılaştığı, medeni duruma göre farklılaşmadığı tespit edilmiştir. Çalışanlarının tükenmişlik algılarının, eğitim seviyelerine göre ve gelir düzeylerine göre anlamlı bir farklılık göstermediği tespit edilmiştir. Yüzeysel rol yapmanın tükenmişliği pozitif ve anlamlı olarak etkilediği, derinden rol yapmanın tükenmişliği negatif yönde etkilediği, samimi davranışın tükenmişliği negatif ve anlamlı olarak etkilediği görülmüştür. Öte yandan derinden rol yapma ile örgütsel dışlanma arasında anlamlı bir ilişki tespit edilmemiştir.
Özet (Çeviri)
The objective of this study is to detect the extent the service providing people and to reveal such effects within a scientific framework through employing emotional labor, burnout and variables of organizational ostracism. In the last section prior to the research, the relations between the variables have been demonstrated by means by means of literature review and domestic and international examples were provided. The heart of the research has been attempted to be analyzed by using the three-part and 51 question containing questionnaire and SPSS package software. According to the results obtained from the research, it was found that employees perceptions of burnout differed according to gender and did not differ according to marital status. It was found that the employees perception of burnout did not show a significant difference according to their education level and income level. It was observed that surface acting had a positive and significant effect on burnout, deep acting had a negative effect on burnout, and intimate behavior had a negative and significant effect on burnout. On the other hand, there is no significant relationship between deep acting and organizational ostracism.