Avrupa Birliği entegrasyon sürecinde Çekya idari dönüşümü
Administrative transformation of Czechia in European Union integration process
- Tez No: 606084
- Danışmanlar: PROF. DR. EROL ESEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Çekya, Avrupa Birliği, Avrupa Entegrasyonu, İdari Dönüşüm, Czechia, European Union, European Integration, Administrative Transformation
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
Dünya üzerindeki herhangi bir ülkenin mevcut kamu yönetimi yapısında değişiklik yapmasını sağlayan birçok sebep bulunmaktadır. Bunlardan en önemlisi ve belki de en etkilisi bir uluslararası örgüte dahil olma ve bu örgütün öne sürdüğü gerekliliklerin sonucunda yapılan değişimlerdir. Koşulsallık olgusu ile bağdaştırılan bu değişiklikler, ülkeleri idari anlamda değişiklikler yapmaya ve belki de bu değişikliklerin sonucunda bir idari dönüşüme sebep olmaktadır. Çalışmada, Çekya'nın kamu yönetimi değişiklikleri tarihi bağlamda ele alınırken, bu değişikliklerden en önemlilerinin Avrupa Birliği Entegrasyon sürecinde gerçekleştiği ortaya konmuştur. Avrupa Koşulsallığı ile irdelenen bu değişiklikler, idari dönüşüm olgusu ile ele alınarak söz konusu entegrasyon süreci tarihsel bağlamda açıklanmıştır. Çalışmada Avrupa Birliği entegrasyon sürecinde Çekya'nın geçirmiş olduğu idari dönüşüm süreç analizleri ve mevcut Avrupa Birliği materyalleri kapsamında incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
There are many reasons for changing the existing public administration structure of any country in the world. The most important, and perhaps the most effective, of these is the involvement of an international organization and the changes made as a result of the requirements of this organization. These changes, which are associated with the concept of conditionality, lead to changes in the administrative sense of the countries and perhaps an administrative transformation as a result of these changes. The study examines the Czech public administration changes in the historical context, and argues that the most important of these changes occurred during the European Union Integration process. These changes, which are examined with European Conditionality, are handled with the phenomenon of administrative transformation and this integration process is explained in historical context. In this study, the administrative transformation process of the Czech Republic during the European Union integration process and the existing European Union materials are examined.