İmam hatip lisesi öğrencilerinin sosyalleşme düzeyleri ( Sivas ili örneği)
  1. Tez No: 606096
  2. Yazar: BURAK SAZAK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ H.MUSTAFA KİRİŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Eğitim ve Öğretim, Sosyoloji, Religion, Education and Training, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyalleşme, Sosyalleşme Düzeyi, Lise, İmam-hatip lisesi, Socialization, Level of Socialization, High school, İmam-hatip High School
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
Bu araştırma İmam Hatip Lisesi öğrencilerinin sosyalleşme düzeylerinin incelenmesi amacıyla yapılmıştır. Sosyalleşme düzeyleri incelenirken bunların birtakım demografik değişkenlerle ilişkisini ortaya çıkarmak amaçlanmıştır. Çalışma grubu 2018-2019 öğretim yılında Sivas il merkezinde okuyan lise öğrencileri esas alınarak oluşturulmuştur. 533 imam-hatip lisesi öğrencisi ve 140 normal lise öğrencisi çalışmaya katılmıştır. Araştırmaya ek olarak katılımcıların kişiliğini ölçmek için''dışa dönük kişilik ölçeği'' uygulanmıştır. Araştırma sonucunda imam hatip lisesi öğrencilerinin normal lise öğrencilerine göre dinin günlük hayattaki yeri, bireyin toplumla uyumu ve toplumla beraber olma isteği açısından –anlamlı bir fark olmasa da- daha sosyal oldukları sonucuna ulaşılmıştır. Okul ortamındaki bireylerle iletişim ve dışa dönük kişilik olarak her iki lise türü öğrencilerinin de aynı düşündüğü söylenebilir. Faktörler arasında cinsiyet ve yaşla ilgili herhangi bir anlamlı farklılığa ulaşılmamıştır. İmam hatip lisesi ders kitapları ve öğretim programı incelenmiş, sosyalleşme ifade eden metinler tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT This study was conducted to examine the socialization levels of Imam-hatip High School students.It has been aimed to explain the relationship between socialization levels and some demographic variables. The study group was formed in the 2018-2019 academic year based on high school students studying in Sivas province Center. 533 Imam-hatip High School students and 140 Normal High School students participated in the study.In addition to the study, an 'extrovert personality scale' was applied in order to measure the personality of the participants. As a result of the research, it was concluded that İmam-hatip High School students were more social in terms of the place of religion in daily life, the individual's harmony with society and the desire to be with society than normal high school students (although there was no significant difference). It can be said that both high school students think the same in terms of communication with the individuals in the school environment and extrovert personality. No significant differences in gender and age were arrived between the factors. Imam-hatip high school textbooks and curriculum have been examined, texts were identified which expressing socialization.