Toplumsallaşma sürecinde din eğitiminin medya algılaması ve medya kullanım alışkanlıkları üzerindeki rolü
Role of media perception and media use habits in religious education during, the process of socialization
  1. Tez No: 471199
  2. Yazar: AYSUN SOLMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞÜKRÜ BALCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Eğitim ve Öğretim, Gazetecilik, Religion, Education and Training, Journalism
  6. Anahtar Kelimeler: Din, Din eğitimi, Medya, Toplumsallaşma, Religion, Religious education, Media, Socializing
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gazetecilik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
Birey dünyaya ilk geldiği günden başlayarak ölümüne kadar birçok toplumsal kurumla iç içe yaşamaktadır. Bu kurumlarla birlikte topluma ayak uydurmakta, kişiliğini oluşturmaktadır. Günümüzde toplumsallaşma açısından önemli iki kurum olan din ve medya bireyleri ne doğrultuda etkilediği araştırmamızda ele alınmıştır. Bu bağlamda din eğitimini eğitim gördükleri lisede yoğun olarak alan ve yoğun olarak almayan öğrencilerin medya kullanım alışkanları ve bu araçlara güven düzeyleri ortaya konulmaya çalışılmıştır. Öğrencilerin dindarlık ve ülke sorunlarına karşı ilgi düzeyleri araştırmaya konu olmuştur. Konya'da yapılan bu araştırma lise (İmam hatip lisesi ve Düz lise) düzeyinde 9., 10., 11., 12. Sınıflarla yapılmıştır. Araştırma verilerine göre, eğitim gördükleri lise kitle iletişim araçlarını kullanmada çok etkili değildir. Günümüzde kitle iletişim araçlarının gelişimi ve kolay ulaşılabilen araçlar olması nedeniyle bireylerin hemen hemen her gün hayatında yer almaktadır. Diğer yandan ise İHL de eğitim gören bireyler Düz lisede eğitim görenlere karşı kendilerini daha dindar hissetmekte fakat ülke sorunlarına karşı ilgi düzeyleri düz lisede eğitim görenlere göre daha azdır.
Özet (Çeviri)
Individuals have been living in touch with many social institution from birth to death. They have been accommodating society with these institutions and forming their own personalities. At the present time, religion and media which are important in terms of socialisation were dealed in our research how it affects individuals. In this regard, media usage habit and confidence levels for these tools of students who gets religious education as intensive and non-intensive at high school were tried to be put forth. Levels of interest of students about piety and country problems became a subject for research. This research which was made in Konya (Imam Preacher High School and Normal High School) was made with classes of 9th, 10th, 11th, 12th. According to research datas, high school which was studied is not effective to use mass media. Today, mass media has been taking part in life of individuals almost every day because of its progress and easily accessibility. However, individuals who studies at Imam Preacher High School feel more religious than individuals who study at normal high schools but they have less interest about country problems than students who study at normal high schools.