Spor yapan ve yapmayan farklı statüdeki lise öğrencilerinin özgüven ve iletişim becerilerinin incelenmesi
Investigation of self-confidence and communication skills of high school students from different statuses who do and don't do sports
  1. Tez No: 833649
  2. Yazar: ENES ÇAĞLAR GENÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA BAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Eğitim, Spor, Sosyalleşme, İletişim, Özgüven, Education, Sport, Socialization, Communication, Confidence
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trabzon Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Beden Eğitimi Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
İnsanoğlunun yaşamını en verimli şekilde sürdürebilmesi için temel yaşam becerilerinin (özgüven, iletişim becerisi vb. gibi) küçük yaşlardan itibaren gelişmesine etki eden faktörlerin incelenmesi son yıllarda araştırmacıların üzerinde durduğu konulardan birisi oluştur. Bu bağlamda yapılan tez çalışması ile farklı statüdeki lise öğrencilerinin özgüven ve iletişim becerileri üzerinde spor yapma değişkeninin etkisinin tespit edilmesi amaçlanmıştır. Araştırmada içerik analizi ile korelasyon türü ilişkisel tarama yöntemi kullanılmıştır. Ordu İli'nin Aybastı İlçesi'ndeki Aybastı Fen Lisesi, Aybastı Anadolu Lisesi, Aybastı İmam Hatip Lisesi, Aybastı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde öğrenim gören 625 gönüllü lise öğrencisinden oluşan araştırma grubu üzerinde Kişisel Bilgi Formu (KBF), Özgüven Ölçeği (ÖÖ) ve İletişim Becerileri Ölçeği (İBÖ) uygulanmıştır. Toplanan verilerin istatistiksel analizi için SPSS.24 (Statistical Package for Social Sciences, Version 24) paket programının içerdiği analizler çalışma amacına uygun olarak kullanılmıştır. Araştırmadan elde edilen veriler üzerinde betimsel istatistik, veriler arasındaki ilişkileri tanımlamak amacıyla T testi ve MANOVA testleri uygulanmıştır. İstatistiki sonuçlar incelendiğinde düzenli spor yapan öğrencilerin yapmayan öğrencilere göre iç özgüvenlerinin daha yüksek olduğu, iletişim becerileri düzeylerinin daha iyi olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca lise öğrencilerinin iletişim becerileri ile özgüven düzeyleri arasında anlamlı bir ilişki olduğu da saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Examining the factors that affect the development of basic life skills (such as self-confidence, communication skills, etc.) from an early age in order for human beings to lead their lives in the most efficient way has been one of the issues that researchers have focused on in recent years. In this context, with the thesis study, it was aimed to determine the effect of the variable of doing sports on the self-confidence and communication skills of high school students of different status. Content analysis and correlation type relational screening method were used in the research. Personal Information Form (PIF), Self-Confidence Scale (SCA) and Communication Skills Scale (IAS) were applied on the research group consisting of 625 volunteer high school students studying at Aybastı Science High School, Aybastı Anatolian High School, Aybastı Imam Hatip High School, Aybastı Vocational and Technical Anatolian High School in Aybastı District of Ordu Province. For the statistical analysis of the collected data, the analyzes included in the SPSS.24 (Statistical Package for Social Sciences, Version 24) package program were used in accordance with the purpose of the study. On the data obtained from the research, descriptive statistics, T test and MANOVA tests were applied to define the relationships between the data. When the statistical results are examined, it has been determined that the students who do sports regularly have higher self-confidence and better communication skills than the students who do not. It was also found that there was a significant relationship between high school students' communication skills and their self-confidence levels.