Kubilay Döneminde Yuan Hanedanı-Japon ilişkileri
Yuan Dynasty-Japanese relation during The Period of Khublai
  1. Tez No: 606102
  2. Yazar: HURİYE ŞEN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EMİN KIRKIL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Kubilay Han, Yuan hanedanı, Japonya, Khublai Khan, Yuan dynasty, Japan
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tarih Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 199
Özet
XIII. yüzyıla damgalarını vuran Moğollar, Cengiz Han ile başlayan yayılma faaliyetlerine Cengiz sonrasında da devam ettirmiş, sınırları Uzakdoğu'ya kadar ulaşmıştır. Böylece Kubilay döneminde gerçekleşecek Uzakdoğu seferlerinin tarihi zemini oluşmuştur. Kubilay Han Güney Çin'i ele geçirme planının bir parçası olan Japonya'nın tabi olmasını istemiş, isteği gerçekleşmeyince Japonya'yı işgal etmek isteyen ilk Asyalı lider olmuştur. 1274 ve 1281 yıllarındaki başarısız iki istila girişimiyle Moğol ilerleyişi durmuş, büyük bir coğrafyaya hâkim olan milletin doğu sınırı belirlenmiştir.Çalışmamız Çin'i birleştirip tek bir yönetim altına alan Kubilay Han'ın faaliyetlerini, Çin'in yönetim geleneğine uymak için isim değiştirerek oluşturduğu Yuan Hanedanının kara bağlantısı olmayan komşusu Japonya ile olan ilişkilerini ihtiva etmektedir. Bu sayede Moğol ilerleyişini durduran ve doğu sınırını belirleyen iki istila girişiminin kapsamlı bir şekilde değerlendirilmesine imkân sağlamaya çalışılmıştır. Tarihe yön veren Moğolların henüz tarih sahnesinde yeni kendini gösteren Japonlar karşısında uğradığı yenilgi ve yapılan deniz seferlerinin iki millet üzerindeki etkileri önemlidir.
Özet (Çeviri)
Having left their mark on the 13th century, The Mongols continued the expansion activities after Genghis Khan died, who started these activities, and they reached the borders of the Far East. Thus, the historical background of the Far East expeditions that would have taken place during the Kublai period was formed. Kublai Khan demanded that Japan, which was part of the plan to seize South China, be subject to him, but upon his failure, he decided to attack Japan, and thus, he became the first leader to invade Japan. With two unsuccessful attempts at invasion in 1274 and 1281, the Mongol progress came to an end and the Eastern border of the nation, which dominated a large geography, was formed. The scope of the current study is the activities of Khublai Khan who united China under a single ruling, and the relations of the Yuan dynasty, which was formed by changing the name to comply with China's governing tradition, with its non-landed neighbour Japan. Hence, the current study tended to make a comprehensive evaluation of the two attempts at invasion that stopped the Mongolian progress and drew the eastern border.The defeat of the Mongols, who had dominated the history, against the Japanese, who had begun to come into prominence and the effects of marine expeditions on both nations are inportant.