Merkez Bankası enflasyon hedeflemesi rejimi ve enflasyona etkisi: Teorik ve ampirik bir analiz
Central Bank inflation targeting regime and its effect on inflation: Teorical and ampirical analysis
- Tez No: 606137
- Danışmanlar: PROF. DR. DÜNDAR MURAT DEMİRÖZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Enflasyon hedeflemesi, enflasyon beklentisi, döviz kuru, enflasyon, merkez bankası, para arzı, Inflation targeting, interest expectation, exchange rate, inflation, central bank, money supply
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisadi Gelişme ve Uluslararası İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
Enflasyon 18 yüzyıldan daha uzun bir geçmişi olan bir olgudur. İlk enflasyon Roma döneminde metal paraların değerinin düşürülmesi sonucu oluşmuştur. Enflasyonun iktisadi olarak rahatsız edici bir olay olduğu ise son yüzyılda kabul edilmiştir. Bu çalışmada döviz kurundaki değişimlerin enflasyon üzerindeki etkisi incelenmiştir. Türkiye uzun yıllar yüksek enflasyonun acı reçetesine maruz kalmış bir ülkedir. Türkiye liberalleşme sürecinde sermaye hareketlerini serbest bırakmış ve Türk Lirasının Dünya paraları karşısında konvertible olmasına izin vermiştir. Bu sebeple Türkiye'nin enflasyonla mücadele konusunda başarılı olması için döviz kurunda istikrar sağlanması çok önemlidir. 1977 yılından itibaren sürekli yüksek enflasyon dönemine giren Türkiye 2006 yılından itibaren açık enflasyon hedeflemesi rejimini uygulamaktadır. Bu kapsamda Enflasyon hedeflemesi rejiminin enflasyon beklentilerini yönetmesi üzerindeki başarısı, bu rejimde para arzının rolü ve hedefle gerçekleşen enflasyon arasındaki durum incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Inflation is a phenomenon with a history of more than 18 centuries. The first inflation occurred as a result of the depreciation of the coins in the Roman period. In the last century, it was accepted that inflation was an economically disturbing event. In this study, the effect of exchange rate changes on inflation is examined. Turkey is a country that is exposed to high inflation bitter pill for many years. Turkey left open capital account liberalization process and in the face of world money has allowed the Turkish lira to be convertible. This is why ensuring stability in the exchange rate to be successful in fighting inflation in Turkey is very important. Since 1977, Turkey has entered a sustained period of high inflation implement inflation targeting regime since 2006. In this concept, it is analyzed the success of inflation targeting regime over inflation expectations, the role of money supply in this regime, moreover the situation of the real inflation compared to inflation target.