Challenges and opportunities in using focus group to study heterogeneous and homogeneous groups
Heterojen ve homojen gruplar özelinde odak grup çalışmalarının sunduğu fırsatlar ve zorluklar
  1. Tez No: 606136
  2. Yazar: MİHRETAB SOLOMON GEBRU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İLKNUR YÜKSEL KAPTANOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Demografi, Sosyoloji, Demography, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: odak grup tartışması, grup bileşimi, grup homojenliği, grup heterojenliği, focus group discussion, group composition, group homogeneity, group heterogeneity
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Nüfus Etütleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 127
Özet
Odak grup tartışması, yaygın olarak kullanılan nitel araştırma yöntemlerinden biridir. Odak grup tartışmalarında homojen katılımcıların“sosyal özellikler”olarak değerlendirilmesinin yararlı olduğu iddia edilmektedir. Ancak, tartışmalara rağmen, odak grup tartışmaları için heterojen katılımcıların cinsiyet ve milliyet açısından etkilerini araştırmak için çok az şey yapılır. Bu nedenle, bu çalışma homojen ve heterojen gruplarla odak grup tartışmasının kullanılmasında metodolojik sorunları ve zorlukları tartışmaktadır. Metodolojik konular arasında, bunlarla sınırlı olmamak üzere, hassas konular, grup etkileşimi, güç ilişkileri, sözel olmayan ipuçları, verilerin derinliği ve genişliği, tartışma akışı ve katılımcılar arasındaki rahatlık derecesi yer alır. Bu konuları anlamak için, uluslararası öğrencilerle Türkiye'de uyum sağlama zorlukları konusunda uluslararası öğrencilerle beş odak grup tartışması yapılmıştır. Topluluklar milliyet ve cinsiyete göre daha homojen ve daha heterojen olarak belirlenmiştir. Daha homojen gruplar aynı cinsiyetten ve aynı milletten katılımcılardan, daha heterojen gruplar karışık milletlerden ve cinsiyetten oluşuyordu. Bulgular, grup kompozisyonunun tartışma akışı, üretilen veriler ve odak grup tartışması süreci üzerinde bir etkisi olduğunu ortaya koydu. Hem homojen hem de heterojen grup kompozisyonları, araştırmanın amacına bağlı olarak spesifik durumlarda iyi çalışabilir. Heterojen grup kompozisyonunu göz ardı etmek yerine, çalışmanın amacına bağlı olarak kullanmayı düşünmenin faydalı olacağını savunuyorum.
Özet (Çeviri)
Focus group discussion is one of the commonly used qualitative research methods. In focus group discussions it is argued that having homogenous participants in terms of social characteristics like gender, race, age etc. is beneficial. Despite such argument little is done to explore the impact of having heterogeneous participants in terms of ethnicity and gender for focus group discussions. Therefore, this study discusses methodological issues and challenges in using focus group discussion with homogeneous and heterogeneous groups. The methodological issues include, but are not limited to sensitive issues, group interaction, power relations, non-verbal cues, depth and breadth of data, degree of comfort between participants. To understand these issues, five focus group discussions were conducted with international students on adaptation challenges for international students in Turkey. Groups were set as homogeneous and heterogeneous based on social characteristics i.e. ethnicity and gender. The homogeneous groups consisted of participants of the same gender and same ethnicity, while the heterogeneous groups consisted of mixed nationalities and gender. Findings of this study revealed that group composition has an impact on the discussion flow, data generated, and process of focus group discussion. Both homogeneous and heterogeneous group compositions can work well in specific situations depending on the purpose of the research. I argue that instead of turning back on heterogeneous group composition it is worthwhile to consider using it depending on the purpose of the study.