Bitişik düzende üretilen yeni konut bloklarının incelenmesi: Kadıköy Caferağa ve Osmanağa mahalleri
Analyses of newly produced attached apartment blocks: Kadiköy Caferağa and Osmanağa neighbourhoods
  1. Tez No: 606185
  2. Yazar: SİNAN ŞERİFOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZGÜR BİNGÖL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Kadıköy, Konut, Apartman, Bitişik Düzen, Kat planı, Kadıköy, Housing, Apartment block, Attached buildings, Floor plan
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Bina Bilgisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 145
Özet
2000'li yıllardan sonra sosyolojik, ekonomik, politik gelişmelerle birlikte yapılı çevrede önemli değişimler meydana gelmiştir. Yaşanan değişimlerden konutlar da önemli ölçüde etkilenmiştir. Çalışma, kent içinde küçük parsel ölçeğinde bitişik düzende üretilen apartman yapılarını blok ve konut birimi planlaması bağlamında incelemektedir. 1999 İzmit Depremi de dahil olmak üzere bir çok farklı alanda yaşanan gelişmelerden dolayı 2000 yılı bir eşik olarak kabul edilmiştir. İstanbul ili Kadıköy ilçesinde Caferağa ve Osmanağa Mahallelerinde, araştırma için belirlenen ölçütlere uygun ve belediye arşivinden ham verilerine ulaşılan 20 adet parsel üzerinde dönüşüm geçirmiş konut blokları incelenmiştir. Elde edilen ham veriler, her bir parsel için eski ve yeni konut bloklarına ait bilgi föyleri hazırlanırken kullanılmıştır. Söz konusu bilgi föyleri çalışmanın veri setini oluşturmaktadır. Veri seti üzerinden konutların, blok ve birim konut ölçeklerinde mekânsal düzenlerine ilişkin tespitler yapılmış, planlama tercihlerini ifade eden şematik tasnif tabloları oluşturulmuş, alansal ve oransal değerler elde edilip bu bulgulara göre değerlendirmelerde bulunulmuştur. Elde edilen bulguların, kent içi parsel ölçeğinde yapı zarfı tanımlı bitişik düzenli yapılı çevrelerde yenilenen konut stokunun konut planlaması bağlamında nasıl bir değişim içerisinde olduğunun tespitinde yardımcı olacağı varsayılmaktadır.
Özet (Çeviri)
There has been significant changes in built environment according to social, economic and political changes in 2000s. The housing stock of cities has been effected dramatically by those changes. This study aims to analyze attached urban apartment blocks produced on small plot scale regarding the planning characteristics of blocks and dwelling units. Including the 1999 İzmit Eartquake, the year 2000 is accepted as a threshold due to experienced massive changes in many fields. Transformation of apartment blocks has been analyzed on 20 plots that were in scope of research and of which raw data were acquired form the municipality in Caferağa and Osmanağa area of Kadiköy, Istanbul. Acquired raw data of 20 cases were processed to prepare info sheets of old and new apartment blocks on every plot. These info sheets formed the data set of the research. Based on the data set, findings and some points are sorted about spatial organisations at block and dwelling unit scale, typological diagrams of planning tendency, quantitative data and ratios of cases. It is assumed that the findings of this research will assist to figure out how attached urban apartment blocks produced on small plot scale have changed regarding the planning characteristics at block and dwelling unit scales.