Probiyotiklerin un biti, Tribolium castaneum (Herbst, 1797)'un bazı biyolojik özellikleri üzerine etkisi
Effects of probiotics to some biological properties of Tribolium castaneum Herbst 1797 (Coleoptera: Tenebrionidae)
- Tez No: 606317
- Danışmanlar: PROF. DR. AYDIN ŞÜZÜ TUNÇBİLEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Tribolium castaneum, probiyotik, model organizma, gelişim biyolojisi, Tribolium castaneum, probiotic, model organism, developmental biology
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 55
Özet
PROBİYOTİKLERİN UN BİTİ, TRİBOLİUM CASTANEUM (HERBST, 1797)'UN BAZI BİYOLOJİK ÖZELLİKLERİ ÜZERİNE ETKİSİ Yılmaz ŞAHİN Erciyes Üniversitesi, Fen bilimleri Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi, Kasım 2019 Danışman: Prof. Dr. Aydın Şüzü TUNÇBİLEK ÖZET Un biti, Tribolium castaneum Herbst (Coleoptera: Tenebrionidae), dünya genelinde depolanan ürünlerin en nemli zararlılarıdır. Kozmopolit bir türdür ve genellikle kırık tanelerden beslenir. Gelişimsel biyoloji ve genetik çalışmalar için uygun böcek modelidir ve yetiştirilmesi kolaydır. Bu çalışmada T. castaneum larva ve erginler buğday unu ve probiyotik (un, un + maya, un + 1 kapsül, un + 2 kapsül ve un + 3 kapsül probiyotik) kombinasyonları ile beslenmişlerdir. Son yirmi yılda probiyotikler, insan sağlığı üzerindeki olumlu etkileri nedeni ile günümüzde popüler hale gelmiştir. Çalışmamızda, Lactobacillus acidophillus, L. rhamnosus, L. reuteri, Bifidobacterium bifidum, B. longum, B. breve ve Streptococcus thermophiles gibi bakterileri içeren ticari preparatlardır kullanılmıştır. Sonuç olarak probiyotiklerle beslenen T. castaneum larvalarından çıkan pupa ve ergin ağırlıkları her iki cinsiyette kontrole göre azalmıştır. Probiyotiklerle beslenen larvalardan çıkan erginlerin yumurta verimi kontrole göre daha fazla olmuştur.
Özet (Çeviri)
EFFECTS OF PROBIOTICS TO SOME BIOLOGICAL PROPERTIES OF TRIBOLIUM CASTANEUM HERBST 1797 (COLEOPTERA: TENEBRIONIDAE) Yılmaz ŞAHİN Erciyes University, Graduate School of Natural and Applied Sciences M. Sc. Thesis, November 2019 Supervisors: Prof. Dr. Aydın Şüzü TUNÇBİLEK ABSTRACT The red flour beetle, Tribolium castaneum Herbst (Coleoptera: Tenebrionidae) is the most destructive pest of stored products worldwide. It is the worst pest of flour mills and warehouse as a cosmopolitan in distribution. It generally feeds on broken grains, leading to the creation of dust. It is a tiny and low-maintenance beetle that has appeared as the most suitable insect model for developmental biology study and genetic functional analysis. T. castaneum larvae and adults were exposed to 5 different treatments (flour, flour + yeast, flour+1 capsule, flour+2 capsules and flour+3 capsules probiotics). Over the past two decades, probiotic bacteria have become increasingly popular as a result of the constantly expanding scientific evidence pointing to their beneficial effects on human health. The probiotics used in practice are available commercially, including: Lactobacillus acidophillus, L. rhamnosus, L. reuteri, Bifidobacterium bifidum, B. longum, B. breve and Streptococcus thermophiles. Pupae and adult weights of T. castaneum larvae fed with probiotics decreased in both sexes. The egg yield of the adults from the larvae fed with probiotics was higher than the control.