Kirletici parametrelerinin alıcı ortam koşullarına göre belirlenmesi üzerine bir araştırma
A research on determination of polluter parameters according to receiver environmental conditions
  1. Tez No: 606516
  2. Yazar: BARBAROS YILDIZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ERSEL YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Büyük Menderes Nehir Havzası, Yerüstü Su Kalitesi Parametreleri, Suların Kalite Sınıflandırması, Tarımsal Sulama Suyu Kalitesi
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarımsal Yapılar ve Sulama Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
Doğal su kaynaklarının yeterli ve ekonomik bir şekilde kullanılmasının yanında insan faaliyetleri sonucu fiziksel ve kimyasal yapısı değişmeden kullanılması da çevre sağlığı, sağlıklı gıda ürünleri yetiştirebilme, suyun sürdürülebilir şekilde tüketilmesi ve ekosistem dengesi açısından oldukça önemlidir. Türkiye'de, özellikle bölgemizde sanayileşme son 20 yılda hızlanan ivme ile artmaktadır, artan sanayileşmenin gereği enerji tüketimi, hammadde tüketimi artmış ve buna bağlı olarak sanayi kaynaklı atık miktarı da artmıştır. Tarımsal faaliyetlerde kullanılan pestisitler ve bilinçsiz kullanılan kimyasal gübreler hem miktar hem çeşitlilik açısından artmıştır. Sanayileşmenin artması ve bununla birlikte tarımsal faaliyetlerinin çok yönlü yapılması bölgemizde plansız nüfus artışına ve sonucunda evsel kaynaklı atıkların da artmasına sebep olmuştur. Nüfus ve üretimin arttığı yerde atıklar da hem miktar hem içerik olarak artış göstermiştir. Bölgemizde alıcı ortam olarak kullanılan ana kaynak Büyük Menderes Nehridir. Büyük Menderes Nehri aynı zamanda Batı Anadolu'daki verimli tarım arazilerinin sulanmasında kullanılan en önemli ana kaynaktır. Nehrin doğduğu noktadan besleyen kolları ile birlikte Ege Denizine döküldüğü yere kadar etkilediği coğrafyaya Büyük Menderes Havzası denmektedir. Havza alanı yaklaşık 25000km² civarıdır (Yüksek Planlama Kurulu, 2014). Bu denli büyük ve verimli tarım arazilerinin sulamasında kullanılan Büyük Menderes Nehri uzun yıllar kontrolsüz kirletilmiş, yeterli denetim ve ölçüm yapılamamıştır. Bu çalışmada nehir üzerindeki DSİ'ne ait gözlem noktalarından alınan parametrelerle yıllara bağlı değişimler gözlenmiş, kritik noktalarda kirlilik yüklerindeki zamansal farkların sebepleri incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Addition to the adequate and economic use of natural water resources, the use of natural water resources without changing the physical and chemical structure as a result of human activities is very important in terms of environment, growing healthy food products, sustainable consumption of water and ecosystem balance. In Turkey is increasing, particularly with the acceleration of industrialization has accelerated in the last 20 years, energy consumption should increase in industrialization, increased consumption of raw materials and industrial wastes has increased the amount accordingly. Both the amount of pesticides used in agricultural activities and the chemical fertilizers used unconsciously increased both in terms of diversity. The increase in industrialization and the multi-faceted agricultural activities have led to unplanned population growth in our region and consequently to the increase of domestic wastes. Wastes have increased both in quantity and content where population and production have increased. The main source used as receiving environment in our region is Büyük Menderes River. Büyük Menderes River is also the most important main resource used for irrigation of fertile agricultural lands in Western Anatolia. With its tributaries feeding from the point of birth, the geography that it influences to the place where it flows into the Aegean Sea is called Büyük Menderes Basin. The basin area is around 25000km² (installed, 2014). The Büyük Menderes River, which is used for irrigation of such large and fertile agricultural lands, has been polluted uncontrolled for many years, and not enough control and measurements have been made. In this study, the changes from the observation points of the DSI on the river have been observed with respect to years and the causes of the temporal differences in pollution loads at critical points have been examined. KeyWords: Buyuk Menderes River Basin, Surface Water Quality Parameters, Water Quality Classification, Agricultural Irrigation Water Quality.