Çevre etiği-güzellik ilişkisi: Din felsefesi açısından bir çözümleme
The relationship between environmental ethics and beauty: An analysis in terms of philosophy of religion
- Tez No: 606537
- Danışmanlar: PROF. DR. METİN YASA
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Felsefe, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Din Felsefesi, Ahlak, Etik, Çevre, Çevre Etiği, Estetik, Güzellik, Bütüncül Yaklaşım, Doğa, Ekoloji, Kirlilik, Philosophy of Religion, Morality, Ethics, Environment, Environmental Ethics, Aesthetics, Beauty, Holistic Approach, Nature, Ecology, Pollution
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 191
Özet
Günümüzün en büyük sorunlarından birisi çevre sorunlarıdır. Bilim ve teknolojinin gelişmesiyle insanların doğaya bakış açısı değişmiştir. İnsanlar doğanın bir parçası olduklarını unutarak, doğaya yabancılaşmışlardır. Bu da çevre sorunlarının oluşmasına neden olmuştur. Bilimin ve teknolojinin insanlar tarafından yanlış kullanılması sadece fiziki kirlenmeye değil zihin kirlenmesine de neden olmuştur. Doğaya karşı üstünlük mücadelesine başlayan insanlar, doğaya karşı öfke duygusu ile hareket etmektedirler. Bizim tezimizdeki amacımız çevre etiğini estetik bir kavram olan güzellik kavramı üzerine kurarak güzelliği merkezine alan bir çevre etiği luşturmaktır. Bizim konumuzla alakalı olarak burada ele alacağımız çevre etiği güzellik ilişkisi bağlamında ne etiği estetikten üstün tutma ne de estetiği etikten üstün tutma amacımız vardır. Özlenilen bir çevre etiği oluşturma yolunda etik ve estetiği birbirini tamamlayan iki bütün olarak ele alacağız. Çevre sorunlarına çözüm bulmak için başvuracağımız alan ahlak alanıdır. Biz de bu noktada çevrenin en iyi ahlakla korunacağı kanısındayız. Bu noktada çevre etiğine ihtiyaç duymaktayız. Ahlak kuralları doğal dünyaya insanın nasıl davranması gerektiği hususunda yardımcı olurlar. Çevre sorunlarına çözüm olarak güzellik merkezli bir çevre etiği oluşturma ihtiyacı duyulmaktadır. İnsanlara güzellik duygusu verilerek, çevreye karşı güzel davranmaları sağlanabilir. Güzellik merkezli bir çevre etiği oluşturarak çevreye karşı güzel davranışlar gösteren, niyeti güzel, ruhu temiz, zihni berrak insan yetiştişmesine katkıda bulunuruz. Güzellik merkezli bir çevre etiği oluşturarak çevre sorunlarında eksik bırakılan güzellik duygusu ve ahlaki boyut ön plana çıkarılır. Güzellik merkezli bir çevre etiği doğaya bütüncül bakmaya yarar. Doğaya bütüncül bakan bir insan doğanın parçası olduğunu unutmaz, doğadaki güzelliklerin bir bütün olarak güzel olduğunu görür. Güzelik merkezli bir çevre etiği oluştururken ahlaki yöne değer verilir, ahlaki önemin yanına ayrıca estetik boyut olan güzellik duygusu yerleştirilir. Bu şekilde çevre etiğinin temeline güzellik kavramı oturtulur.
Özet (Çeviri)
One of the biggest problems of our time is environmental problems. With the development of science and technology, people's view of nature has changed. People have become alienated from nature, forgetting that they are part of nature. This caused the environmental problems. The development of science and technology has caused not only a physical contamination but also a mental contamination in humans. People, who started the struggle for superiority against nature, act with a sense of anger towards the nature. Our aim in our thesis is to create an environmental ethic which is centered on beauty by establishing an environmental ethics on the concept of beauty which is an aesthetic concept. In the context of the relationship between environmental ethics and beauty, which we will deal with in relation to our subject, we have neither the aim of keeping ethics superior to aesthetics nor the aim of keeping aesthetics superior to ethics. We will consider ethics and aesthetics as two complementary paths to create a long-term environmental ethics. We have recoursed to the field of ethics to find solutions for environmental problems. At this point, we believe in that the best way to protect the environment will be the morality. At this point, we need environmental ethics. Ethics rules serve people how to treat the natural World. There is a need to create a beauty-centered environmental ethic as a solution to environmental problems. It may possibly be provided that people manifest good behaviours to the nature by giving them a sense of beauty. By creating a beauty-centered environmental ethic, we contribute to the upbringing of people who display good behavior towards the environment, who have good intentions, clean spirit and clear minds. By creating a beauty-centered environmental ethic, the sense of beauty and moral dimension left in the environmental problems are brought to the fore. A beauty-centered environmental ethic will provide us to form a holistic view of nature. A person who looks at nature holistically does not forget that he is a part of nature and sees that the beauties in nature are beautiful as a whole. While creating an environmental ethics centered on the beauty, a weight is attached to the moral dimension, the sense of beauty that is an aesthetic dimension is also included with the moral signaficance. In this way, the concept of beauty is built on the basis of environmental ethics.