The effects of green selling cosmetic products and customer satisfaction case of Tunisia
Sosyal medya fenomenlerinin müşteri-marka ilişkisi üzerindeki etkileri
  1. Tez No: 876121
  2. Yazar: ILHEM SOUID
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYCA CAN KIRGIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Yeşil Pazarlama, Kozmetik, Müşteri Memnuniyeti, Kozmetik Ürünler, Tunus, Green Marketing, Cosmetic, Customer Satisfaction, Cosmetic Products, Tunisia
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
Bu araştırma, Tunus'taki güzellik endüstrisinde çevre dostu pazarlamanın tüketici satın alma alışkanlıkları ve memnuniyeti üzerindeki etkilerini incelemektedir. Mevcut literatürün derinlemesine analizi ile Tunus'taki kentsel tüketici grupları arasında yapılan anketlerden elde edilen gerçek dünya verilerinin birleştirilmesiyle, ürünlere duyulan güven, çevresel bilinç, algılanan fiyatlandırma ve genel müşteri memnuniyetinin çevre dostu kozmetik ürünleri satın alma kararı üzerindeki etkileri araştırılmaktadır. Doğrulayıcı Faktör Analizi (CFA) ve çoklu regresyon modelleri kullanılarak, çevre dostu pazarlama unsurları arasındaki ilişkilerle ilgili hipotezler test edilmektedir. Bulgular, ürünlere duyulan güvenilirlik ve artan çevresel farkındalığın satın alma niyetlerini önemli ölçüde artırdığını göstermekte, gerçek ve eğitici pazarlama stratejilerinin önemini vurgulamaktadır. Ayrıca, çevre dostu ürünlerle ilgili müşteri memnuniyetinin, tekrar satın alma eğilimini teşvik ettiği bulunmuştur, bu da sürdürülebilirlik çabalarının yanı sıra etkili ürün kalitesinin gerekliliğini öne çıkarmaktadır. İlginç bir şekilde, kozmetik ürünler için daha yüksek fiyatların beklenen caydırıcı etkisi gözlemlenmemiştir; bunun yerine, tüketicilerin çevre dostu ürünler için prim fiyatlar ödemeye istekli oldukları belirlenmiştir. Araştırma, kozmetik markalarına, tüketici güveni ve sadakatini artırmak için çevre dostu ürünlerin avantajlarını tanıtma ve hakkında bilgi verme konusunda yoğunlaşmalarını tavsiye etmektedir. Bu yaklaşım, güzellik sektöründe sürdürülebilir ürünlerin artan popülaritesinden yararlanmayı amaçlayan pazarlamacılar için önerilen bir strateji olarak önerilmektedir. Çalışma ayrıca, Tunus ve benzer ortamlarda pazar erişimini genişletmek ve tüketici tercihleriyle daha iyi uyum sağlamak için pazarlama taktiklerini geliştirme önerilerinde bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study explores how eco conscious advertising impacts consumer purchasing behavior and satisfaction, within the beauty sector in Tunisia. By combining an examination of existing literature with real world data gathered from surveys conducted among consumers the research investigates the influence of product trust, environmental awareness, perceived pricing and overall customer contentment on the choice to buy environmentally friendly beauty products. Through Confirmatory Factor Analysis (CFA) and multiple regression models the study examines hypotheses related to the connections between eco marketing components. The results suggest that trust in products and increased environmental consciousness significantly enhance intentions to make purchases underlining the significance of informative marketing approaches. Furthermore, customer satisfaction with eco items is shown to promote repeat purchases underscoring the need for high product quality alongside sustainability initiatives. Interestingly contrary to expectations higher prices for cosmetics did not deter consumers; in fact, there is a willingness among buyers to pay premium prices for conscious goods. The research recommends that cosmetic brands emphasize promoting and educating customers about the benefits of eco products as a means to establish consumer trust and loyalty. This strategy is proposed as an approach for marketers looking to capitalize on the growing trend towards products, in the beauty industry. The research also offers recommendations, for improving marketing strategies to match consumer preferences and broaden market penetration, in Tunisia and similar environments.