Hadislere göre namaz vakitleri
The prayer times in the context of hadiths
- Tez No: 606539
- Danışmanlar: PROF. DR. CEMAL AĞIRMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Hadis, Sünnet, namaz, vakit, sabah, öğle, ikindi, akşam, yatsı, Hadith, Sunnah, Prayer, Time, Morning, Noon, Afternoon, Evening, Night
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 157
Özet
“Hadislere Göre Namaz Vakitleri”adlı tezimiz bir giriş ve iki bölümden oluşmaktadır. Giriş kısmında tezin amacı, tezde takip edilen metod ve tezin anlaşılmasına yardımcı olan namaz vakitleri ile ilgili birtakım kavramlara yer verilmiştir. Birinci Bölümde Kur'ân âyetlerine göre namaz vakitlerine hangi ifadelerle hangi namazlara işaret edildiği, sözlük ve rivâyetler ışığında bu ifadelerin nasıl anlaşıldığı ve hangi gerekçelerle nasıl yorumlandığı konularına yer verilmiştir. İkinci Bölümde“Hz. Peygamber'in Hadislerinde/ Sünnetinde Namaz Vakitlerinin Tayin ve Tespiti”bölüm başlığı altında sabah, öğle, ikindi, akşam ve yatsı namazlarının ilk ve son vakitleri, bu vakitlerin hadislerde nasıl yer aldığı, ilgili namazların normal ve zaruri durumlarda hangi zaman aralıklarında kılınabileceği, hangi namazların nasıl cem edilebileceği, vitir namazının vakti, namaz kılmanın mekruh olduğu vakitler, kaçırılan namazların kılınma vakitleri, teravih namazının vakti, bayram namazlarının vakti, kutuplarda namaz vakitleri ve namazı vaktinde kılmanın fazileti konuları ele alınmıştır. Sonuç kısmında genel bir değerlendirme ve çıkarılan sonuçlarla teze son verilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The thesis named“The Prayer Times in the context of Hadiths”consists of an introduction and two chapters. In the introduction chapter, aim of the thesis, method followed in the thesis and some concepts related with prayer times were given place. In the first chapter, the prayer times according to the verses of the koran, how these expressions are understood with the help of dictionary and rumours and how and with which reasons they are interpreted were given place. In the second chapter, under the main title“Determination and Detection of Prayer Times in the light of Hadiths”, the first and the last times of morning, noon, evening and night prayers, how these times are given place in hadiths, when these prayers are performed in normal and indispensable situations, which prayers are performed how, the time of prayers, the times when the prayer is reprehensible, tarawih prayer time, eid prayer time, prayer times in poles and the virtue of performing prayer on time were given place. In the final chapter, a general evaluation and conclusions reached were mentioned.