Ortaöğretim öğrencilerinin müzik kültürü bilgi yeterliliklerinin müzik türleri açısından karşılaştırılması
Comparison of music culture information competencies of secondary students in terms of music types
  1. Tez No: 606567
  2. Yazar: TUĞÇE KAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET FEYZİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Müzik, Education and Training, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Geleneksel kültür, popüler kültür, müzik kültürü, popüler müzik, geleneksel müzik, kültürlenme, kültürleşme, Traditional culture, popular culture, music culture, popular music, traditional music, acculturation, semi-domestication
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
Amaç: Bu araştırmanın amacı, ortaöğretim seviyesi öğrencilerinin geleneksel ve popüler müziğe ilişkin alan yeterliliklerini inceleyerek karşılaştırmalı bir analizini ortaya koymaktır. Yöntem: Nicel araştırma yaklaşımına dayalı betimsel yaklaşımın uygulandığı bu çalışmada betimsel tarama modeli kullanılarak, ortaöğretim öğrencilerinin müzik kültürü bilgi yeterlilikleri müzik türleri açısından karşılaştırmalı olarak analiz edilmiştir. Araştırmanın örneklemini Türkiye'nin yedi bölgesinden belirlenen birer ildeki aynı müfredat programını uygulayan 3'er okuldaki ortaöğretim öğrencileri oluşturmuştur. Bulgular: Ortaöğretim seviyesi öğrencilerinin geleneksel müziğe ilişkin alan yeterliliklerinin, orta düzeyde olduğu ve bu yeterliliğin popüler müziğe ilişkin alan yeterliliklerine göre daha az olduğu ve bu bağlamda öğrencilerin duyuşsal alan yeterliliklerinin bilişsel alan yeterliliklerine göre daha fazla olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca GTM türlerine ilişkin alan yeterliliklerinin bölgelere göre farklılıklar oluşturduğu görülmüştür. Popüler müzik bağlamında alan yeterliliklerinin ise çok yüksek düzeyde olduğu ve bu bilgi yeterliliğinin bölgelere göre farklılıklar gösterdiği tespit edilmiştir. Sonuç: Araştırmadan elde edilen bulgulardan yola çıkılarak, ortaöğretim seviyesi öğrencilerinin geleneksel müziğe ilişkin alan yeterliliklerinin orta düzeyde ve popüler müziğe ilişkin alan yeterliliklerine göre daha az olduğu; öğrencilerin bu kapsamdaki duyuşsal alan yeterliliklerinin bilişsel alan yeterliliklerine göre daha fazla olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Ayrıca yaşanılan bölgenin sosyo-kültürel yapısının da bu kapsamda etkin olduğu sonucuna da ulaşılmıştır. Popüler müzik türleri bağlamında öğrenci bilgi yeterliliklerinin çok yüksek olduğu ve bu bilgi düzeyinin de bölgelere göre farklılıklar arz ettiği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Purpose: The purpose of this study is to analyze comparative analysis of secondary school students by examining their field competencies related to traditional and popular music . Method: In this study, in which descriptive approach based on quantitative research approach was applied, the musical culture knowledge competencies of secondary school students were analyzed comparatively in terms of music types using descriptive scanning model, The sample of the study was the secondary school students of three different schools which use the same curriculum in cities selected from seven regions of Turkey. Findings: It was concluded that the secondary school students have medium level field proficiencies related to traditional music and that this competence was less than the field competencies related to popular music and in this context affective field competences of these students are higher than their cognitive field competencies. In addition, it was observed that there were regional differences in the field competencies related to the culture of traditional Turkish music. It was concluded that the field qualifications in the context of popular music, were at a very high level and this knowledge competency varied according to the region. Result: According to the findings obtained from the study, it was concluded that secondary school students had medium level field competences related to traditional music and it was lesser than their competicencies related to popular music; in this context, it was also concluded that the affective field competences of the students were more than their cognitive competencies. In addition, it was concluded that the socio-cultural structure of the region was also effective in this context. In the context of popular music types, it was concluded that student knowledge competencies were very high, and this level of knowledge varied according to regions.