Preschool English language teachers' attitudes on teaching English through songs as an active learning technique
Okul öncesi İngilizce öğretmenlerinin bir aktif öğrenme tekniği olarak şarkılarla İngilizce öğretimine yönelik tutumları
  1. Tez No: 952429
  2. Yazar: FİKRİYE KÜÇÜKKEÇECİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. DİLARA DEMİRBULAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Aktif öğrenme, yabancı dil olarak İngilizce öğretimi, okul öncesi eğitim, erken çocukluk, dil edinimi, şarkılar, öğretmen tutumları, eğitimde müzik kullanımı, Active learning, EFL teaching, preschool education, early childhood, language acquisition, songs, teacher attitudes, music in education
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
OKUL ÖNCESİ İNGİLİZCE ÖĞRETMENLERİNİN BİR AKTİF ÖĞRENME TEKNİĞİ OLARAK ŞARKILARLA İNGİLİZCE ÖĞRETİMİ ÜZERİNE TUTUMLARI Erken çocukluk döneminde aktif öğrenme, çocukların gelişimlerine uygun ortamlar yaratılması ve içlerindeki performansın ortaya çıkarılması konusunda önemlidir. Çocuklar nesnelerle, akranlarıyla, yetişkinlerle ve gelişen fikirlerle etkileşim kurarak öğrenirler (Stephen, Ellis, & Martlew, 2010). Bu açıklamadan yola çıktığımızda aktif öğrenme stratejilerinin çocuklarda etkileşimi, öğrenme deneyimine bizzat katılarak çözüm üreten bireyler olabileceğini ve takımın içinde diğerleriyle uyum içinde iletişimi sürdürebileceğini söyleyebiliriz. Demirtaş ve Sucuoğlu'na (2009) göre, erken çocukluk döneminde yürütülen aktif öğrenmeyi içeren grup etkinlikleri çocukların bireysel öğrenmelerini ve grup çalışmalarını, daha fazla üretme becerilerini ve karar verme becerilerini olumlu yönde etkiler. Şarkılar, erken çocukluk döneminde kullanılabilecek aktif öğrenme stratejilerinin arasında önemli bir yere sahiptir. (Mardliyatun, 2007; Asih, 2011; Millington, 2011; Apsari) dahil olmak üzere birçok araştırmacı,2012; Burhayani, 2013), İngilizce derslerinde şarkı kullanmanın çok faydalı olacağını gözlemlemişlerdir. Ve eğer programda çeşitli şarkılar mevcut olacaksa çocuklar en sevdikleri şarkıları seçebilir ve böylece İngilizce öğrenmeye daha fazla teşvik edilebilirler. Müzik çocuklar için bir anlama aracıdır. Okul öncesi çocukların okuma-yazma bilmedikleri için en değerli bilgi edinme araçları kulaklarıdır. Ses dinleme ve ses üretme çalışmaları müziğin temelini oluşturmaktadır. Duymak, dinlemek, dikkati seslere yoğunlaştırmak ve uygun tepkiyi verebilmek okulöncesi eğitiminde önemli noktalardır (Gültek, 2002). Şarkıların pozitif öğrenme sürecine de katkıları göz önünde bulundurulduğunda, çocukların öğrenmeye dair streslerinden uzak ve bariyersiz bir ortamda şarkılara eşlik ederek dil becerilerini rahatlıkla geliştirebileceklerdir. Bu çalışma, Türkiye'de anaokullarında görev yapan İngilizce öğretmenlerinin şarkı temelli öğretime yönelik tutumlarını ölçmeyi ve bu tutumların sınıf içi uygulamalarla olan ilişkisini ortaya koymayı amaçlamaktadır. Nicel araştırma yöntemi kullanılarak gerçekleştirilen çalışmada, öğretmenlerin şarkılarla dil öğretimine yönelik tutumları, kullanım sıklıkları ve karşılaştıkları zorluklar analiz edilmiştir. Veriler, 116 anaokulu İngilizce öğretmeninden anket yoluyla toplanmıştır. Normalite analizleri sonucunda verilerin normal dağılım göstermediği belirlenmiş ve bu nedenle non-parametrik testler (Kruskal-Wallis ve Mann-Whitney U) kullanılmıştır. Araştırma bulguları, öğretmenlerin şarkı kullanımına büyük ölçüde olumlu yaklaştıklarını ve şarkıların çocukların İngilizce öğrenme süreçlerine kelime dağarcığı geliştirme, telaffuz iyileştirme, dil bilgisi öğrenimi ve derse katılım sağlama gibi birçok yönden katkı sağladığını ortaya koymuştur. Demografik değişkenler (mesleki kıdem, mezuniyet derecesi, hizmet içi eğitim alma durumu) açısından anlamlı bir fark bulunmamıştır. Çalışmada, şarkıların hem dil gelişimi hem de kültürel aktarımda etkili bir araç olduğu vurgulanmıştır. Ayrıca, hizmet içi eğitimlerin şarkı kullanımına etkisinin sınırlı olduğu, ancak genel olarak öğretmenlerin aktif öğrenme yöntemlerine açık oldukları gözlemlenmiştir. Araştırmanın sonuçları, okul öncesi İngilizce öğretiminde şarkılarla aktif öğrenmenin önemine dikkat çekmekte ve bu alanda daha fazla destek ve geliştirme çalışmalarına ihtiyaç olduğunu göstermektedir. Araştırma kapsamında, öğretmenlerin bu yönteme ilişkin görüşleri ve uygulama durumları; cinsiyet, yaş, mesleki deneyim ve eğitim düzeyi gibi demografik değişkenler bağlamında incelenmiştir. Veriler, nicel araştırma desenine uygun olarak yapılandırılmış bir anket aracılığıyla toplanmıştır. Araştırma sonuçlarının, okul öncesi İngilizce öğretiminde müzik temelli aktif öğrenme yaklaşımlarının daha etkili kullanılabilmesi için öğretmenlere, program geliştiricilere ve eğitim politikası yapıcılarına yol gösterici olması hedeflenmektedir. Aynı zamanda, bu çalışmanın çocukların öğrenme süreçlerine daha neşeli, etkileşimli ve anlamlı katkılar sağlayacak öğretim yöntemlerinin yaygınlaştırılmasına destek olması beklenmektedir.
Özet (Çeviri)
PRESCHOOL ENGLISH LANGUAGE TEACHERS' ATTITUDES ON TEACHING ENGLISH THROUGH SONGS AS AN ACTIVE LEARNING TECHNIQUE This study aims to investigate the attitudes of preschool English language teachers toward the use of songs as an active learning technique in early language education. Recognizing music as a powerful pedagogical tool, the research explores how songs contribute to young learners' engagement, motivation, and language acquisition within the context of teaching English as a foreign language (EFL). The research was conducted using a quantitative design, and teachers' attitudes toward teaching English through songs, their frequency of use, and the challenges they face were analyzed. Data were collected from 116 preschool English teachers through a survey. Following the normality analysis, it was determined that the data did not show a normal distribution; therefore, non-parametric tests (Kruskal-Wallis and Mann-Whitney U) were used. The findings revealed that teachers generally have a positive attitude toward the use of songs and believe that songs make a significant contribution to children's English learning by enhancing vocabulary development, improving pronunciation, facilitating grammar acquisition, and increasing classroom participation. No significant differences were found in attitudes based on demographic variables such as professional seniority, graduation degree, or participation in in-service training. The study emphasized the role of songs not only in language development but also in cultural transmission. Although in-service training appeared to have a limited impact on teachers' practices, it was observed that teachers are generally open to active learning methods. The results highlight the importance of integrating songs into preschool English education and suggest a need for further support and development efforts in this area. By highlighting the role of music in supporting active and meaningful learning, this research provides insights into how songs can be effectively integrated into early childhood language instruction. The results are expected to contribute to the development of engaging, age-appropriate teaching strategies and to encourage educators and curriculum developers to embrace music as an essential component of preschool EFL education.