İlkokul öğretmenlerinin maruz kaldıkları yıldırma davranışları ile örgütsel bağlılık düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesi Erzurum ili örneği
Investigation of the relationship between organizational commitment levels and mobbing that primary school teachers are exposed to Erzurum provincial example
- Tez No: 606594
- Danışmanlar: DOÇ. DR. DURDAĞI AKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Mobbing, yıldırma, örgütsel bağlılık, saldırgan, mağdur, iş tatmini, Mobbing, organizational commitment, aggressor, victim, job satisfaction
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi, Teftişi, Planlaması ve Ekonomisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 138
Özet
Amaç: İlkokul öğretmenlerinin maruz kaldıkları yıldırma davranışları ile örgütsel bağlılık düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Yöntem: Araştırmanın modelini tarama modellerinden ilişkisel tarama modeli oluşturmaktadır. Araştırmanın evrenini Erzurum ilinde görev yapan ilkokul öğretmenleri oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemini, 2017-2018 eğitim öğretim yılında Aziziye, Palandöken ve Yakutiye merkez ilçelerinde görev yapan 453 ilkokul öğretmeni oluşturmaktadır. Araştırmada, Einarsen ve Raknes (1997) tarafından geliştirilen ve Cemaloğlu (2007) tarafından Türkçeye uyarlaması yapılan“Olumsuz Davranışlar Ölçeği”ile Üstüner (2009) tarafından geliştirilen“Öğretmenler için Örgütsel Bağlılık Ölçeği”kullanılmıştır. Bulgular: Araştırmamız sonucunda elde edilen bulgulara göre bazı ilkokul öğretmenlerinin yıldırmaya maruz kaldıkları, ilkokul öğretmenlerinin en çok okullarında yapılan planlama, örgütleme ve yürütme işlerine katıldıkları zaman kendilerini örgütlerine bağlı hissettikleri, erkeklerin bayanlara oranla daha fazla yıldırmaya maruz kaldıkları, bayan öğretmenlerin örgütsel bağlılık düzeyleri ile erkek öğretmenlerin örgütsel bağlılık düzeyleri arasında anlamlı bir fark olmadığı dolayısıyla örgütsel bağlılık düzeyinin cinsiyet değişkenine göre değişmediği, yıldırma davranışları arttıkça örgüte olan bağlılığın azaldığı ve ilkokul öğretmenlerine göre yıldırma davranışları arttıkça örgüte olan bağlılığın azaldığı ortaya çıkmıştır. Sonuç: Yıldırma ve örgütsel bağlılık arasında negatif yönde anlamlı bir ilişki çıkmış olup mobbing arttıkça örgütsel bağlılığın azaldığı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Purpose: The aim of this study is to investigate the relationship between mobbing behaviors that primary school teachers are exposed to and the level of organizational commitment of teachers. Method: The model of the research is relational screening model among screening models. The population of the study consists of primary school teachers working in Erzurum. The sample of the study consists of 453 primary school teachers working in Aziziye, Palandöken and Yakutiye central districts in the 2017-2018 academic year. In the research,“Scale of Negative Behaviors Cemaloğlu (2012)”and“Scale of Organizational Commitment for Teachers”Üstüner (2009) have been used as data collection tools. Findings: According to the findings obtained from our research some primary school teachers are exposed to mobbing, primary school teachers feel more connected to their organizations when they participate in planning, organizing and conducting activities in their schools, men are more exposed to mobbing than women, there is no significant difference of the level of organizational commitment between female and male teachers. Therefore, the level of organizational commitment does not change according to the gender variable, commitment to the organization decreases as mobbing increases, commitment to the organization decreases as mobbing increases according to primary school teachers. Conclusion: It is concluded that there is a significant relationship between mobbing and organizational commitment in a negative way, and as the mobbing increases, the organizational commitment decreases.