Moleküler baskılanmış sensörle dopamin tayini ve hidrojel kullanılarak dopaminin kontrollü salımının incelenmesi
Development of molecularly imprinted sensor for determination of dopamine and investigation of controlled release of dopamine using hydrogel
  1. Tez No: 606713
  2. Yazar: NİHAL ERMİŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NİHAT TINKILIÇ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Elektrokimyasal sensör, Altın elektrot, Kare dalga voltametrisi, Moleküler baskılama, Hidrojel, Dopamin, Electrochemical sensor, Gold electrode, Square wave voltammetry, Molecular imprinting, Hydrogel, Dopamine
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
Bu çalışmada dopamin tayini için moleküler baskılanmış elektrokimyasal sensör geliştirilmiş ve hidrojel sentezlenerek dopaminin kontrollü salımı incelenmiştir. Moleküler baskılanmış dopamin sensörü (MIP-DA), dopamin varlığında p-aminotiyofenolün (p-ATP) altın elektrot yüzeyinde dönüşümlü voltametri yöntemi ile polimerize edilmesiyle hazırlanmıştır. Aynı şartlar altında, dopamin olmadan polimerizasyon gerçekleştirilerek baskılanmamış sensör (NIP-DA) de elde edilmiş ve baskılama prosedürünün geçerliliğini kontrol etmek için kullanılmıştır. Moleküler baskılanmış ve baskılanmamış sensörlerin karakterizasyonu elektrokimyasal impedans spektroskopisi (EIS) ve dönüşümlü voltametri (CV) teknikleri ile yapılmıştır. Dopamin baskılanmış sensörün seçiciliğini göstermek için yapısı dopamine benzeyen yarışmacı analitlerle de analiz yapılıp, sensörün dopamin için seçiciliğe sahip olduğu tespit edilmiştir. Kare dalga voltametrisi ile geliştirilen elektrokimyasal sensörün 50-200 nM dopamin aralığında doğrusal değiştiği bulunmuş ve algılama sınırı (LOD) 18.11 nM olarak bulunmuştur. Elde edilen sonuçlara göre geliştirilen baskılanmış sensör, farmasötik preparattan dopamin tayinine başarılı bir şekilde uygulanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, a molecularly imprinted electrochemical sensor was developed for determination of dopamine and controlled release of dopamine was investigated using a synthesized hydrogel. The molecularly imprinted dopamine sensor (MIP-DA) was obtained via polymerization of p-aminothiophenol (p-ATP) in presence of dopamine on a gold electrode. Polymerization was also performed under same conditions in the absence of dopamine in order to get non-imprinted sensor (NIP-DA) to check the effectiveness of the imprinting procedure. The characterization of the molecularly imprinted and non-imprinted sensors was made via electrochemical impedance spectroscopy (EIS) and cyclic voltammetry (CV) techniques. In order to show the effectiveness of the dopamine imprinted electrochemical sensor, competitive detection between dopamine and dopamine like analoge molecules was evaluated. The results showed that the imprinted sensor has selectivity for dopamine. Using square wave voltammetry it was found that the imprinted sensor has a lineer range between 50-200 nM of dopamine concentration and a limit of detection (LOD) of 18.11 nM. According to the results, it can be said that the developed MIP-DA sensor was applied successfully for the determination of dopamine in pharmaceutical samples.