İlaç etken madde baskılanmış polimer temelli voltametrik sensörlerin geliştirilmesi
Development of drug active ingredient imprinted polymer basedvoltammetric sensors
- Tez No: 954576
- Danışmanlar: PROF. DR. YÜCEL KADIOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Kimya Mühendisliği, Chemistry, Chemical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Biyosensör, dopamin, elektrokimyasal sensör, ilaç analizi, moleküler baskılanmış polimer, voltammetri, UV-vis spektrofotometrik yöntem, Biosensor, dopamine, electrochemical sensor, drug analysis, molecularly imprinted polymer, voltammetry, UV-vis spectrophotometric method
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Analitik Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 60
Özet
Amaç: Bu çalışmada, dopamin moleküllerinin metakrilik asit temelli baskılanmış polimerine dayalı yeni tip tamamen katı-hal voltammetrik molekül-seçici mikrosensörler geliştirilmiştir. Sentezlenen molekül baskılı polimerler, polivinilklorür membran yapısında ana moleküle karşı seçici bir yanıt elde etmek için iyonoforlar olarak kullanılmıştır. Molekül seçici mikrosensörlerin voltammetrik performans özellikleri araştırılmıştır. Bu çalışmada; dopamin biyoaktif molekülleri için baskılanmış polimerlerinin sentezlenmesi ve bu polimerlerin iyonoforlar olarak kullanılması ile tümüyle katı-hal MBP-seçici PVC-membran mikrosensörler hazırlanarak voltammetrik performanslarının arattırılması ve analitik uygulamalarının yapılması amaçlanmıştır. Bu amaçla; voltammetrik performansları ortaya konulan MBP temelli molekül-seçici voltammetrik mikrosensörler kullanılarak bazı ilaç numunelerinde ilgili türlerin tayinleri başarıyla gerçekleştirilmiştir. Materyal ve Metot: Moleküler baskılama teknolojisi ile polimerler sentezlenmiş ve bu polimerler iyonoforlar olarak sensörlere entegre edilmiştir. Elektrokimyasal ölçümler voltammetrik yöntemlerle gerçekleştirilmiş ve sensör performansı çeşitli parametrelerle değerlendirilmiştir. SEM ve elektrokimyasal analiz yöntemleri kullanılarak tamamlanmıştır. Bulgular: Geliştirilen sensörler hedef molekül olan dopamin için yüksek seçicilik ve hassasiyet göstermiştir. Ayrıca biyolojik matrikslerde bulunan askorbik asit ve ürik asit gibi girişimci moleküller karşısında yüksek seçicilik sağlanmıştır. Voltametrik sensörler geniş doğrusal çalışma aralığı ve düşük tayin limitleri ile başarılı sonuçlar vermiştir.Ayrıca voltammetrik sonuçlar, UV-vis spektrofotometrik yöntem ile elde edilen sonuçlarla %95 güven seviyesinde istatistiksel olarak karşılaştırılmıştır. Sonuç: Moleküler baskılanmış polimer temelli sensörlerin biyomedikal uygulamalar için potansiyel taşıdığını göstermiştir. Elektrokimyasal sensörlerin düşük maliyet, kolay üretim ve hassas algılama gibi avantajları ile ilaç endüstrisi ve klinik tanı alanlarında önemli katkılar sağlayabileceği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Aim: : In this study, a new type of fully solid-state voltammetric molecule-selective microsensors based on methacrylic acid based imprinted polymer of dopamine molecules were developed. The synthesized molecule-imprinted polymers were used as ionophores to obtain a selective response against the parent molecule in polyvinylchloride membrane structure. Voltammetric performance properties of molecule-selective microsensors were investigated. In this study; It was aimed to synthesize imprinted polymers for dopamine bioactive molecules and to prepare fully solid-state MBP-selective PVC-membrane microsensors by using these polymers as ionophores, to investigate their voltammetric performances and to carry out their analytical applications. For this purpose; determination of related species in some drug samples was successfully carried out by using MBP based molecule-selective voltammetric microsensors whose voltammetric performances were demonstrated. Material and method: : Polymers were synthesized by molecular imprinting technology and these polymers were integrated into sensors as ionophores. Electrochemical measurements were carried out by voltammetric methods and sensor performance was evaluated with various parameters. It was completed using SEM and electrochemical analysis methods. Results: The developed sensors showed high selectivity and sensitivity for the target molecule dopamine. In addition, high selectivity was achieved against interfering molecules such as ascorbic acid and uric acid found in biological matrices. Voltammetric sensors gave successful results with wide linear working range and low detection limits. In addition, voltammetric results were statistically compared with the results obtained by UV-vis spectrophotometric method at 95% confidence level. Conclusion: It has been shown that molecularly imprinted polymer-based sensors have potential for biomedical applications. It has been concluded that electrochemical sensors can make significant contributions to the pharmaceutical industry and clinical diagnosis fields with their advantages such as low cost, easy production and sensitive detection.