Alt üçüncü molar dişlerin cerrahi çekimi sonrası, oluşan ağrı, şişlik ve trismus üzerine kortikosteroid ve elastik bandaj uygulamalarının etkinliklerinin karşılaştırılması
Comparison of the efficacy of submucosal corticosteroid injection and elastic bandage application on pain, swelling and trismus after surgical extraction of lower third molar teeth
  1. Tez No: 606742
  2. Yazar: ARAS ERDİL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NİHAT AKBULUT, DR. ÖĞR. ÜYESİ AHMET ALTAN
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Deksametazon, Uygulamalı Kinezioloji, Steroid Olmayan Antienflamatuar Ajanlar, Dişler, Gömülü, Ödem, Trismus, Postoperatif Ağrı, Dexamethasone, Applied Kinesiology, Non-Steroidal AntiInflammatory Agents, Teeth, Impacted, Edema, Trismus, Postoperative Pain
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ağız Diş ve Çene Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 173
Özet
Bu çalışmada amaç; alt 3. molar dişlerin cerrahi çekiminden önceki radyolojik inceleme sonucunda, şiddetli postoperatif sekel beklendiği için randomize edilen hastalar arasında, nonsteriod antienflamatuar içerikli ilaç reçete edilen grup, preoperatif tek doz intraoral submukozal kortikosteroid uygulanan grup ve terapötik elastik bandaj uygulaması yapılan hasta gruplarının verilerinin karşılaştırılmasıdır. Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi, Diş Hekimliği Fakültesi, Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi polikliniğine Nisan 2019 – Ağusos 2019 tarihleri arasında , gömülü mandibular üçüncü molar dişlerinin çekimi için başvuran, kemik kaldırılması ve lüzumu halinde dişin de bölünmesi gereken, yaş ve diğer özellikleri uygun 57 gönüllü hasta çalışmaya alınmıştır. Çalışmaya katılan 52 hastadan (36 kadın, 16 erkek) elde edilen verilerin analizi sonucunda; submukozal kortikosteroid verilen ve terapötik elastik bandaj uygulamaları yapılan grupların, postoperatif ikinci günde ödem ve trismus verilerinin anlamlı derecede düşük olduğu ve yine bu gruplarda yer alan hastalar açısından enflamatuar semptomların daha hafif olduğu görülmüştür. Sonuçta; uzun etkili süreli ve yüksek glukokortikoid etki gücüne sahip bir kortikosteroid olan deksametazon uygulaması karşısında benzer sonuçlar sağlayabilen terapötik elastik bandaj uygulamasının, oral ve maksillofasiyal cerrahi uygulamalarında faydalı etkiler gösterme potansiyeline sahip olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this study; Among the patients randomized because of severe postoperative sequelae expected as a result of radiological examination prior to surgical extraction of lower third molar teeth; nonsteriod antiinflammatory drug prescribed group compared with preoperative single dose intraoral submucosal corticosteroid administration and therapeutic elastic bandage application. Fifty-seven volunteer patients who were admitted to the Department of Oral and Maxillofacial Surgery, Faculty of Dentistry, Tokat Gaziosmanpaşa University between April 2019 and August 2019 and reqiured bone removal and even tooth sectioning for surgical removal of impacted third molars were included in the study. As a result of the analysis of the data obtained from 52 patients (36 females, 16 males), it was seen that the postoperative edema and trismus data of the groups that had undergone submucosal corticosteroid and therapeutic elastic bandage were significantly lower and the inflammatory symptoms were significantly reduced in terms of the patients in these groups. In conclusion, therapeutic elastic bandage application, which can provide similar results in the application of dexamethasone, a corticosteroid which is a long-acting activity with high glucocorticoid effect, has the potential to show beneficial effects in oral and maxillofacial surgical applications.